Medzi najlepšie polievky z našej oblasti sa ako prvá umiestnila maďarská zemiaková polievka na 68. priečke. Ide o Krumplileves, ktorá získala 3,2 z 5 hviezdičiek.
Hneď za ňou na 67. mieste nasleduje poľská zemiaková „kartoflanka“ s hodnotením 3,3 hviezdičky. Na 64. priečke skončila česká „zeleninová polievka“ (3,4 z 5) a nasleduje zeleninová polievka z Poľska (3,4). Maďarská zeleninová polievka zöldségleves skončila na 54. mieste (3,6).
Nechýbajú ani poľská šťaveľová polievka (53. miesto, 3,6 z 5), česká šošovicová polievka na (47. miesto, 3,7 z 5) poľská cviklová polievka (43. miesto, 3,8 z 5) či poľská kapustová polievka (38. miesto, 3,8 z 5).
Česká „cibulačka“ skončila 34. a získala hodnotenie 3,9, zatiaľ čo tamojšia typická fazuľová skončila 32. s rovnakým hodnotením. Tradičná poľská zemiaková polievka skončila 31., taktiež s hodnotením 3,9.
Prvenstvo skončilo u našich susedov
Taste Atlas vybral medzi najlepšie európske zeleninové polievky francúzsku krémovú Vichyssoise (4,1), pripravenú z pyré, cibule, zemiakov, smotany a kuracieho vývaru. Jej pôvod je sporný – môže byť francúzsky alebo americký.
Deviate miesto patrí poľskej paradajkovej polievke (4,1) z čerstvých paradajok alebo pretlaku, často podávanej s cestovinami či ryžou.
Česká hrachová polievka (4,2) sa umiestnila na ôsmom mieste. Obsahuje bujóny, koreňovú zeleninu, údené mäso a korenie ako rasca či majorán.
Siedme miesto obsadila česká rajská polievka (4,3), šieste poľský červený boršč (4,3). Piatu priečku má talianska pasta e ceci (4,3).
Top 5 polievok otvára talianska pasta e ceci (4,3), teda polievka z cestovín a cíceru. Litovská studená cviklová polievka šaltibarščiai skončila štvrtá (4,3), pričom ide o súčasť tamojšej tradičnej kuchyne.
Ikonický ukrajinský boršč, často vídaný aj na Slovensku, otvára najlepšiu trojku (4,3). Ide o pravdepodobne najznámejšie ukrajinské jedlo, považované aj za národné jedlo Ukrajiny. Je to polievka z červenej repy, mäsového alebo kostného vývaru a dusenej zeleniny. Existuje veľa variácií, vývar môže byť vyrobený z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, ale aj ako vegetariánska verzia.
Druhá skončila rakúska tekvicová polievka „Kürbis Suppe“ (4,4). Ide o jednoduché jedlo typické pre tradičnú burgenlandskú kuchyňu. Polievka sa zvyčajne pripravuje z na kocky krájanej alebo strúhanej tekvice. Tá sa zľahka opraží so zeleninou a potom sa dusí vo vode, kuracom vývare alebo hovädzom vývare, kým všetky ingrediencie nezmäknú.
Na prvom mieste skončila tradičná česká „česnečka“, teda cesnaková polievka (4,5). Ako píše Taste Atlas, v českom folklóre je najlepším liekom na prechladnutie či kocovinu. Hoci kľúčovou zložkou je cesnak, polievka obsahuje aj zemiaky, vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán.