S príchodom jari sa slovenské lesy premenia na zelené koberce plné prenikavej vône – medvedí cesnak je späť. Táto rastlina si v posledných rokoch získala pozornosť nielen v kuchyni, ale aj ako prírodný prostriedok na očistu organizmu. Obsahuje množstvo cenných látok a jeho účinky sú porovnateľné s cesnakom kuchynským, no v jemnejšej a stráviteľnejšej forme.
Medvedí cesnak (Allium ursinum) bol už v staroveku považovaný za liečivú bylinu. Je bohatý na vitamín C, železo, sírne zlúčeniny a flavonoidy. Pravidelná konzumácia čerstvých listov podporuje imunitu, čistí tráviaci trakt, znižuje vysoký tlak a pôsobí ako prírodné antibiotikum. Píše portál Pluska.
Najlepšie je ho konzumovať čerstvý – nakrájaný na chlieb, v pesta, šalátoch alebo ako súčasť smoothie. Sušením alebo tepelnou úpravou sa totiž časť účinných látok stráca.
Zber medvedieho cesnaku: Pozor na zákony aj jedovaté dvojníky
Zber tejto rastliny nie je len tak – treba vedieť, kde, ako a čo presne zbierate. Tu sú najdôležitejšie zásady:
1. Vyhnite sa chráneným územiam
Zber rastlín v chránených oblastiach so stupňom ochrany 3 až 5 je zákonom zakázaný. Porušenie tohto nariadenia môže viesť k vysokým pokutám. Vždy si vopred overte, kde sa nachádzate a či nie je daná lokalita súčasťou chráneného územia.
2. Pozor na zámeny s konvalinkou
Začiatočníci si medvedí cesnak ľahko pomýlia s listami konvalinky – a to môže mať vážne následky, pretože konvalinka je prudko jedovatá. Spoznáte ich podľa vône – cesnak má typickú cesnakovú arómu, konvalinka nie.
3. Zbierajte len nepoškodené listy
Listy by mali byť zdravé, nepoškodené, bez známok plesní či poškodenia hmyzom. Vyberajte si mladé, svieže kúsky – staršie bývajú tuhšie a menej chutné.
4. Neničte cibuľku
Zbierajte len listy, nie celú rastlinu s cibuľkou. Používajte nožnice alebo ostrý nožík a listy zrežte jemne nad zemou. Ak vytrhnete rastlinu aj s cibuľou, znemožníte jej ďalšie množenie.
5. Nepoužívajte plastové vrecká
Zbierajte cesnak do košíka, papierovej tašky alebo krabice. V plastových vreckách sa môže zapariť a znehodnotiť.
6. Najlepší čas je pred kvitnutím
Listy pred zakvitnutím sú najbohatšie na účinné látky a najchutnejšie. Po odkvitnutí môžete využiť aj samotné kvety – sú jedlé a dodajú šalátom jemne cesnakový nádych.
Medvedí cesnak nie je len trend, ale funkčná potravina
Je ľahko dostupný, sezónny a zadarmo – preto ho mnohí vnímajú ako ideálny spôsob, ako si zlepšiť zdravie prirodzene. No práve preto je dôležité rešpektovať prírodu a nepôsobiť jej škodu. Ak dodržíte zásady správneho zberu, môžete si cesnak vychutnať s dobrým pocitom.