Máte dosť nekvalitného mäsa zo supermarketov? Tento obchod zásobujú len slovenské FARMY, prezrádza iniciátorka Betty

Alžbeta Kováčová sa do konceptu farmárskych potravín pustila s obmedzenými financiami, dnes zásobujú domácnosti v celom okrese čerstvými potravinami. Zdroj: Archív AK, Facebook/Fajnovo - farmárske potraviny
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Aký je záujem o farmárske potraviny v Nových Zámkoch?
  • Ako vyzerajú raňajky z farmárskeho obchodu?
  • Z akých fariem sem dovážajú slovenské potraviny?
  • Prečo po minulé sezóny odmietli dodávateľa melónov?
  • Za koľko kúpite poctivé mäsové výrobky?
  • Z akých ovocných štiav si môžete aktuálne vybrať?

Začínala s bohatými maloobchodnými skúsenosťami, ale s obmedzeným budgetom, no nakoniec sa jej podarilo vybudovať novozámocké potraviny, ktoré sú jedinečné široko-ďaleko. 

Základný pilier celého konceptu bol jednoduchý: ponúkať len rýdzo slovenské potraviny bez konzervantov, ktorých kvalitu a chuť rozpoznáte už v prvom súste. Ponúkajú farmárske ovocie, zeleninu, klobásky, slaninu, šunku a v sezóne si u nich môžete dokonca kúpiť čerstvé slovenské melóny. Aj keď by ste možno čakali nehorázne vysoké ceny, skutočné sumy vás pravdepodobne milo prekvapia. Alžbeta Kováčová sa rozhodla svoj sen o farmárskych potravinách Fajnovo zrealizovať tesne po materskej dovolenke.

Fajnovo – farmárske potraviny. Kde sa zobral nápad s týmto názvom? Na čo ním poukazujete?

Vymyslieť náš názov farmárskych potravín dal poriadne zabrať. Bol to poriadny hlavolam. Chcela som mať jednoduchý názov, ktorý vystihuje tie najlepšie, najchutnejšie a tradičné slovenské výrobky s dôrazom na chuť a kvalitu. To je naša priorita číslo 1.

Fajnovo sa skladá z 2 slov: fajn a ovo. Fajn ako to najlepšie a ovo ako ovocie, naše slovenské. Máme výberové produkty, ktoré sú osvedčené a pochádzajú od spoľahlivých dodávateľov, ktorí si cenia receptúry z generácie na generáciu bez umelých prísad.

Ako ste začínali? Ktoré farmárske potraviny ste do sortimentu zaradili ako prvé? Aký mali úspech?  

Svoj sen som si začala plniť po materskej dovolenke. Mala som dosť bohaté skúsenosti s predajom a prácou v maloobchode, ale, žiaľ, chýbali financie. Prvé potraviny, ktoré  sme zaradili, boli zelenina a ovocie. To bola aj moja prvá myšlienka. Podporiť našich pestovateľov, keďže kvôli nízkej cene dovozu sa neoplatilo už pestovať. Nechcela som príliš riskovať, tak som získala know-how, dostala som odporúčania na overené konzervy, mäso, syry, sirupy až neskôr sme rozšírili ponuku o mäsové výrobky. Zainvestovala som do overených výrobkov, ktoré dali dobrý štart do podnikania.

Farmárske potraviny sú ideálne na menšie, ale aj väčšie nákupy. Zdroj: Facebook/Fajnovo – farmárske potraviny

Aktuálne máte predajňu v Nových Zámkoch. Aký dopyt po farmárskych potravinách evidujete? A ako si počínajú takéto potraviny v pomerne veľkom meste?   

Dopyt po farmárskych výrobkoch si cenia zákazníci, ktorí vedia, že ide o kvalitné slovenské výrobky od malých dodávateľov a chcú si dopriať len to najlepšie. Zároveň nám tým pomáhajú udržať sa na trhu. O farmárske potraviny je záujem. Vidím, že ak niekto ocení náš výrobok, nepozerá ani na ceny. Tie sú u nás prijateľné.

Na to, že Nové Zámky sú pomerne veľké mesto, tak sme očakávali väčší záujem. Vieme, že aj supermarkety propagujú slovenské výrobky, ale predsa len neponúkajú to, čo my. Žiaľ, u niektorých rozhodujú cena a množstvo, nie kvalita. Postupne sa ale pridávajú aj noví zákazníci, ktorí sa o nás dozvedia vďaka odporúčaniam.

Supermarkety sú typické obrovskými skladovými zásobami. Ako to vyzerá vo vašich skladoch?  

Nerobíme zbytočne veľké zásoby, ale radšej objednávame častejšie, napríklad každý týždeň. Tým predchádzame hromadeniu potravín a tiež nám ide o čerstvosť výrobkov, ktoré majú kratšiu spotrebu.

Vo Fajnovo máte záruku, že každý kúsok mäsa pochádza zo slovenských fariem a chovov. Zdroj: Facebook/Fajnovo – farmárske potraviny

Čo rozhoduje pri výbere farmárskych značiek? Na čo predovšetkým kladiete dôraz?

V prvom rade musia spĺňať kvalitu, ktorá  je u nás  prvoradá, čiže zloženie a nesmie chýbať  vynikajúca chuť výrobku – fajnové chute.

Stalo sa vám, že ste museli nejakú značku odmietnuť? Z akého dôvodu?

Moja filozofia je stále preferovať kvalitné slovenské výrobky. Jednoznačne odmietam zahraničnú  zeleninu a ovocie. Možno je to nepochopiteľné, ale nejde len o biznis, je to môj životný štýl a stojím si za svojimi slovami a rozhodnutiami. Možno som aj jediná, ktorá som odmietla predávať zahraničné melóny. Počkala som si na tie naše slovenské a vďaka spolupráci s rodinnou farmou Bagin, mali aj veľký úspech.

Potraviny z akej časti Slovenska majú u vás najväčšie zastúpenie?

Potraviny máme z každého kúta Slovenska – od Prešova po Trenčín – a aj z blízkosti nášho okolia. Najväčšie zastúpenie teraz u nás majú údené výrobky a hydinové mäso.

Čo robí nákup u vás jedinečným? A čo zákazníkov dokáže najviac prekvapiť, keď u vás premiérovo nakupujú?

Jedinečným nás robí ľudskosť a prístup k našim zákazníkom. Ceníme si každého zákazníka a som veľmi rada, že aj napriek zložitej ekonomickej situácii a silnej konkurencii sme stále tu.

Vo farmárskom obchode zoženiete aj domáce oškvarky, tlačenku, slaninu či masť. Zdroj: Facebook/Fajnovo – farmárske potraviny

Ste otvorení od rána. Na aké raňajkové potraviny nedajú zákazníci dopustiť? A ako je to u vás s čerstvým pečivom?

Otvorené máme od 9:00 do 17:00, takže na raňajky k nám veľmi nechodia, ale deň predtým si môžete raňajky zabezpečiť. Obľúbené sú jogurty, šunková saláma, maslo, párky, syry, mlieko aj paštéky. V sezóne mávame v ponuke aj zeleninu a ovocie, napríklad jarnú cibuľku, reďkovku, papriku či paradajky. Akurát sme vynechali čerstvé pečivo, keďže v okolí sa nachádza viacero pekární.

Čo u vás nakúpime bezobalovo?

Aj keď sa priamo neorientujeme na bezobalové nakupovanie, zákazníci si u nás môžu zakúpiť nebalené údené klobásy, šunku alebo slaninu.

Prečo sa oplatí nakupovať mäso a mäsové výrobky práve v predajniach s farmárskymi potravinami?

Lebo sú najchutnejšie s tradičnou receptúrou a bez chémie. Vždy máme v obchode len čerstvé výrobky, ktoré prinášajú pôžitok z jedla.

Prečo sú predajne s farmárskymi potravinami ideálne aj na väčšie nákupy?

Nemusia byť veľké nákupy, ale oplatí sa prísť častejšie, lebo stále niečo vylepšujeme a rozširujeme našu ponuku. Je to veľká radosť, ak sa k nám zákazníci vracajú a sú spokojní.

Aktuálna ponuka Fajnovo – farmárske potraviny. Zdroj: Facebook/Fajnovo – farmárske potraviny

A aké sú ceny?

Pod značkou Arvi (mäsiarstvo v Nesvadoch) nájdete vo Fajnovo domáce klobásky tradičné alebo štipľavé (15,50 €/kg), domácu šunku (15,90 €/kg), paprikovú salámu (18,99 €/kg), slaninu (15,70 €/kg) a aj bravčovú masť (6,99 €/kg).

Zo základných potravín ešte spomenieme slovenské cestoviny zo Slovenského Grobu za 1,99 €/500 g, z Farmy Bardy sem pravidelne dodávajú poctivé kozie jogurty (1,45 €/170 g), kozie syry (3,20 €/120 g) a aj čerstvé mlieko (1,50 €/500 ml), zoženiete tu aj pravé domáce vajíčka (0,25 €/1 ks).

Ak k pečivu obľubujete mäsité paštéky, z Východného Slovenska majú v ponuke pečeňovú, pálivú aj bôčikovú (3,90 €/280 g) a škvarkovú pomazánku kúpite tiež za 3,90 €/280 g.

Kuracie, kačacie aj morčacie mäso tu zastrešuje mäsiarstvo z Topoľnice, odkiaľ vám dovezú do obchodu prsia, stehná, krídla, krky či vnútornosti na objednávku každé 2 týždne.

Aj keď ešte nezačala ovocná a zeleninová sezóna, prísun vitamínov z lokálnej úrody vám zaručia domáce sirupy z Vrábel – malinový aj jahodový za 7,70 €/500 ml.

Aktuálna ponuka Fajnovo – farmárske potraviny. Zdroj: Facebook/Fajnovo – farmárske potraviny
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory