Slovensko je malá krajina, no s bohatou históriou a tradíciami. Okrem toho máme aj skvelú gastronómiu, ktorá je ovplyvnená najmä našimi susedmi ako Poľskom, Maďarskom, Rakúskom či Českom. Každý slovenský región má svoju typickú špecialitu, a každý mikro- región má aj svoj vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Ak by ste sa napríklad v dvoch dedinách opýtali ako varia halušky, zistili by ste že v každej sa pripravujú trochu inak s malými obmenami.
Bude vás zaujímať
Poďte si vyskúšať tento gastronomický kvíz, a zistite ako ste na tom s vedomosťami o slovenskej kuchyni.
Štedrá večera je v každom kúte Slovenska trochu iná. Na strednom Slovensku sa po oblátkach s medom sa zvyčajne jedia kúsky tvrdšieho cesta, ktoré sa pred jedením sparia vriacou vodou. Viete o akú špecialitu sa jedná?
Opekance s makom na sladko
Opekance s bryndzou
Bobaľky s maslom
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Pri Štedrej večeri ešte chvíľu zostaneme. Viete pre ktorý kraj je typická kyslá fazuľová štedrovečerná polievka?
Bratislavský kraj
Stredné Slovensko
Región Spiša
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Viete čo sú to džgance? Táto špecialita sa varí najmä na Záhorí.
Jedlo zo zemiakového cesta podobné haluškám, na slano aj na sladko
Šúľance s lekvárom
Guľky s kyslou kapustou
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Guľáš, perkelt, paprikáš, halászlé či segedínsky guľáš, to všetko sú jedlá prebraté z maďarskej kuchyne. V ktorom regióne Slovenska sa začali variť ako prvé?
Bratislava a okolie
Lučenec, a juh stredného Slovenska
Región Podunajsko – Dunajská Streda, Komárno, juh okresu Nové Zámky
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Tradičné ale aj nezvyčajné jedlá ako slepačia polievka, višňová polievka na sladko či tekvicový prívarok sú typické pre oblasť...
Horná Nitra
Zvolen a okolie
Prešovský kraj
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Kysuce je bohatý kraj nielen na tradície, ale aj čo sa týka gastronómie. V tomto regióne sa darí najmä zemiakom či kapuste, ktoré tvoria aj základ tunajšej kuchyne. Viete však čo sú to polešniky?
Halušky s kyslou kapustou
Zemiakové lokše na sladko
Kapustné listy plnené mletým mäsom
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Malebný región Hont je situovaný na juhozápade stredného Slovenska, a patrí sem napríklad aj Banská Štiavnica, Krupina či Dudince. V tomto kraji ľudia obľubujú aj sladké jedlá, viete čo by ste mali pri návšteve Hontu ochutnať ako tradičný dezert?
Jablkovú štrúdľu
Sľúkové gombovce – ovocné zemiakové guľky
Opitý Izidor
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Presunieme sa do regiónu Turiec, ktorý bol ovplyvnený aj nájazdmi Turkov, tak ako aj jeho kuchyňa. Keď vám ponúknu turčianske mrvance, jedná sa o...
Cestovinu do polievky z múky, vody a bielka
Rezance s makom a maslom
Cestoviny s bravčovými škvarkami
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Pre ktorý kraj je typická staroslovanská polievka demikát s bryndzou?
Gemer
Horehronie
Kysuce
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Zemplín je takisto veľmi farebný región, kde nájdete aj rusínsku kultúru, čo sa odrazilo aj v jedlách. Na veľkú noc sa podáva veľkonočná paska, viete o čo sa jedná?
Veľkonočná údená šunka so zeleninou
Syrová roláda
Sladký koláč podobný vianočke, natretý maslom a obložený šunkou, vajíčkami, syrom, cviklou a chrenom
Správna odpoveď.
Nesprávna odpoveď.
Share the quiz to show your results !
Subscribe to see your results
KVÍZ – Poznáte ktoré jedlo je typické pre daný región? Kvíz, ktorý poteší vaše chuťové bunky a preverí vaše znalosti
Máte %%score%% z %%total%%
%%description%%
%%description%%
Loading...