Kanada: Losí nos v želé
Pred varením sa nos stiahne z kože, nakrája a dusí s cibuľou, cesnakom a množstvom korenín, napríklad škoricou, klinčekmi a horčičnými semienkami. Do želatíny sa pridáva aj mäso z iných častí zvieraťa, napríklad uši či pery. Po uvarení sa zmes vloží do ošatky, zaleje vývarom a nechá stuhnúť. Delikatesu servírujú Kanaďania nakrájanú na plátky s kúskom chleba.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Škótsko: Haggis
Tradičné národné škótske jedlo sa podáva väčšinou pri slávnostných príležitostiach, najmä počas dvoch veľkých škótskych sviatkov Burns Supper (25. január) a sviatku Svätého Ondreja (30. november). Pripravuje sa z ovčích vnútorností, ktoré sa tradične varia v zvieracom žalúdku, hoci v súčasnosti sa používajú aj jeho syntetické náhrady. Ovčie srdce, pľúca a pečeň sa zmieša s cibuľou, ovsenými vločkami, lojom a koreninami. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša so žltou reďkovkou, kvakou a, samozrejme, pohárom whisky.
Juhovýchodná Ázia: Polievka z vtáčieho hniezda
Na prípravu tejto netradičnej polievky sa používa špeciálne hniezdo salangány ostrovnej, ktorá žije prevažne v juhovýchodnej Ázii. Na stavbu príbytku využíva tento exotický vták vlastné sliny. Hniezda sa zbierajú suché, počas varenia sa zmenia na želé. Polievka je plná proteínov, sacharidov a vlákniny. Želé z vtáčieho hniezda sa tiež pridáva do vaječných koláčov a ďalších dezertov.
Čína: Storočné vajce
Po niekoľkomesačnom konzervovaní vajca v zmesi hliny, popola a nehaseného vápna je žĺtok slizký, tmavozelený až čierny, zatiaľ čo bielko sa zmení na tmavohnedé priesvitné želé.
Páchne silne po síre a čpavku, ale údajne chutí ako vajce uvarené natvrdo. Jedinou nevýhodou je, že ho intenzívne cítite. V Číne dostanete storočné vajce nakrájané a pokvapkané troškou čierneho octu ako prílohu, na tanieri sa môže objaviť aj s nakladaným zázvorom, tofu či opražené so zeleninou.