Na istream.sk nájdete každý mesiac recenziu vybraného výrobku. Testovali sme už slovenskú bryndzu, slovenskú červenú papriku či slovenský kečup.
Tentoraz sme siahli po výrobku, ktorý je v našich končinách pomerne netradičný, no za ostatné roky si postupne nachádza cestu do slovenských domácností. Je to najmä pre jeho nezvyčajnú chuť a mimoriadne pozitívny prínos na naše zdravie. Reč je o kórejskom kimchi.
Základné informácie
Kimchi je kórejská nakladaná a fermentovaná zelenina. Základ tvorí pekingská kapusta a reďkovka. V kimchi však nájdete aj rôzne iné druhy zeleniny, napríklad mrkvu, cesnak či jarnú cibuľku. Typickú chuť mu dodáva zmes sušených kreviet, cesnaku, zázvoru, chilli a ančovičkovej pasty.
Táto zmes zeleniny a ochucovadiel sa nechá fermentovať (kvasiť), vďaka čomu sa zelenina obohatí o prospešné mikroorganizmy, a získa typickú kyslú chuť. V našich končinách sú však známe aj mnohé nepikantné či vegánske alternatívy.
Kimchi, kórejská tradícia
V Južnej Kórei je kimchi neoddeliteľná príloha takmer každého jedla. Kimchi dostanete v reštaurácii na tanier okamžite, dokonca niekedy ešte skôr, ako si sadnete. Hneď ako túto prílohu zjete, môžete si doložiť ďalšiu. Kimchi vždy býva súčasť príloh, ktoré sa nazývajú “banchan”, a každá reštaurácia si ich vyskladáva inak.
Kimchi kúpite v Kórei na každom trhu či v supermarketoch. Väčšina kórejských domácností má na kimchi aj vlastnú chladničku, kde sa uskladňuje.
Kórejské kimchi je typické jemnou pikantnosťou a pomerne výraznou červenou farbou.
Testovanie kimchi
Hodnotil som štyri druhy kimchi v kategóriách vôňa, farba, kyslosť, veľkosť zeleniny, pikantnosť, chuť a cena.
Zaujíma vás, ako dopadol test miestnych výrobcov tejto zdravej fermentovanej pochutiny?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)