Kapusta patrí medzi superpotraviny. Viete, čo všetko dokáže?

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay/TASR)

Je lacné, zdravé a vydrží dlho čerstvé, a tak ho môžete mať stále po ruke. Je to studnica zdravia, obsahuje veľa telu prospešných minerálov a vitamínov a chutí v akejkoľvek úprave.

Kapusta je naozajstný zázrak, ktorý máme všetci po ruke, píše portál idnes.cz. Pestuje sa viac ako 4000 rokov a starí Egypťania mu pripisovali božskú moc, dokonca ho obetovali aj bohom. V jej silu verili aj v starovekom Grécku. My dnes vieme, že jeho hlavným bohatstvom je vysoký obsah vitamínu C a síry.

Kapusta podporuje mozog a napomáha udržiavať pamäť a koncentráciu. Látky, ktoré obsahuje, zabraňujú poškodeniu nervov a zlepšujú obranu proti Alzheimerovej chorobe a demencii. Ale pozor. Liečivé účinky má kapusta iba v surovom stave či ľahko podusené. Varená kapusta naopak zaťažuje pečeň.

Podporuje imunitu

Kapusta je plná probiotík, látok prospešných pre náš imunitný a tráviaci systém. Obsah vlákniny a vody v kapuste pomáha predchádzať zápche a udržiavať zdravý tráviaci trakt. Nabaľuje na seba v črevách karcinogény, cholesterol a tiež žlčové kyseliny. Udržuje obsah čriev v pohybe a naštartuje pravidelné vyprázdňovanie, môže tak pomôcť predísť rakovine, obezite, srdcovým chorobám, hemoroidom, zápche, cukrovke.

Je ideálna pre chudnutie

Miska varenej kapusty má iba 33 kalórií, nízky obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Podporuje vylučovanie a detoxikáciu, čo chudnutie len urýchli. Na chudnutie ho jednoducho potrebujete, a to vo všetkých podobách: surové, naložené, kyslé, dusené…

Chráni naše kosti

Obsahuje vitamín K, ktorý zohráva dôležitú úlohu v správnom zrážaní krvi a pomáha udržiavať pevnosť kostí, chráni pred osteoporózou alebo nadmerným krvácaním, ak sa zraníte. Vitamín K je rozpustný v tukoch, a črevá ho preto bez tuku nemôžu absorbovať. Pridajte si do kapusty olivový olej a olejové semienka, napríklad slnečnicové.

Zjemňuje pleť

Obsahuje vitamín C, zbavuje nás ekzémov, akné, čistí cievy, prospieva našim kostiam a zubom. Navyše ako antioxidant zbavuje naše telo voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunkové tkanivá a DNA. Pomáha liečiť vysoký tlak, ochorenie srdca, dokonca aj rakovinu a osteoartrózu. Vitamín C sa rýchlo kazí, preto uložte kapustu vždy na chladnom a tmavom mieste a spotrebujte ju do týždňa.

Vysoký obsah síry pomáha odbúravať mastnú pleť a akné. Konzumácia kapusty podporuje tvorbu keratínu: proteínových látok, ktoré sú potrebné pre zdravé vlasy, nechty aj kožu. Kapusta čistí krv a omladzuje bunky, čím prospieva pleti na tvári a koži po tele, zvláčňuje ju a čiastočne vyhladzuje vrásky

Chráni naše kosti

Pomáha na hnisavé rany, ekzémy, vyrážky a akné, pri bolestiach kĺbov postihnutých dnou či reumatizmom, pri chrípke, nádche a kašli.

Chráni pečeň

Ak zjeme pred každým slaným jedlom niekoľko listov surovej kapusty alebo trochu kyslej kapusty, pomáhame fungovať svojou pečeňou. Kapustová kúra pomáha liečiť začínajúcu cirhózu, dokonca aj žltačku typu A aj B. Výskumy potvrdzujú, že kapusta môže slúžiť aj ako prevencia rakoviny. Obsahuje totiž síru, ktorá môže pôsobiť proti rakovinovému bujneniu.

Červená kapusta obsahuje silný antioxidant anthokyan, ten dodáva farbu červenému a fialovému ovociu a zelenine, ale hlavne spomaľuje bujnenie rakovinových buniek a zabíja už vytvorené rakovinové bunky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie