Masa – New York
Masa je kulinársky klenot a jedna z najdrahších reštaurácií v New Yorku s tromi Michelinskými hviezdami. Vďaka profesionálnym schopnostiam a odhodlaniu šéfkuchára Masayoshi Takayama sa stala jednou z najprestížnejších a najvyhľadávanejších reštaurácií na svete. Prvýkrát otvorila svoje brány v roku 2004 a je poctou celoživotnému záväzku šéfkuchára k remeslu výroby sushi.
Reštaurácia má len niekoľko stolov, takže každý zákazník dostane exkluzívny kulinársky zážitok. Masa sa odlišuje vďaka prémiovej kvalite svojich ingrediencií. Šéfkuchár starostlivo odoberá najlepšie a najčerstvejšie morské plody vrátane exotických a sezónnych špecialít z celého sveta.
Reštaurácia zaviedla v roku 2021 nový rezervačný systém, ktorý od hostí účtuje prémiu za miesto pri hladkom pulte hinoki, kde môžu sledovať, ako kuchári vyrábajú dokonalé sushi. Náklady sú 750 USD (približne 675 eur) na osobu za Omakase; 950 USD (viac ako 850 eur) na osobu za Hinoki Counter Experienc.
Reštaurácia Guy Savoy – Francúzsko
Guy Savoy prevádzkuje dve reštaurácie, ktoré nesú jeho meno – jednu v Las Vegas a druhú v Paríži. Táto slúži zároveň ako vlajková loď. Reštaurácia ponúka 13-chodové degustačné menu, ktoré vás vyjde okolo 700 dolárov (takmer 630 eur) bez nápojov a výrazne sa zameriava na mäso.
Zvažovali by ste cestu do jednej zo spomínaných reštaurácií? Hoci táto skúsenosť prichádza s vysokou cenou, určite pôjde o jedinečný a pravdepodobne jednorazový zážitok.