Jedlé gaštany sú obľúbenou jesennou pochúťkou mnohých ľudí. Ich zber začína koncom septembra a zvyčajne trvá až do novembra. Takéto gaštany je možné konzumovať varené, ale aj pečené, avšak často nás od toho odrádza ich problematické čistenie.
Ako ich zbierať a skladovať?
Portál doma.aktuality.sk uvádza, že zber jedlých gaštanov sa začína od konca septembra a zvyčajne trvá až do novembra. Pri ich zbere je požívajte prútené alebo drôtené košíky. Igelitové vrecká sa neodporúčajú, pretože pozberané gaštany môžu rýchlo „voňať“. V prípade, že gaštany nechcete okamžite konzumovať, môžete ich uskladniť v chladnej a vlhkej miestnosti po dobu 4 až 6 týždňov.
Ako ich rýchlejšie ošúpať?
Aby sa pečené gaštany rýchlejšie šúpali, je potrebné odstrihnúť z každej špičky gaštanu malý kúsok. Následne do nej urobte nožíkom krížik s hĺbkou rezu 4 až 5 milimetrov, aby ste narušili aj vnútornú šupku. Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a osoľte. Keď sa voda začne variť, gaštany preceďte, rozložte ich na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 15 minút, až kým nezačnú škrupiny praskať. Po vytiahnutí z rúry ich zakryte utierkou na 10 minút a nechajte oddýchnuť.