Intoleranciu premenila na biznis. Petra otvorila v Žiline úspešnú cukráreň, pečie bez laktózy aj lepku (rozhovor)

Reklama
FOTO Instagram/petra.illeova

Čašník mi doniesol krémovú polievku, v ktorej boli krutóny, pričom tie v menu neboli uvedené. V ďalšej reštaurácii ponúkali zapekané bezlepkové tortilly, čašník mi však priniesol pšeničné. Z nevedomosti som ich zjedla. Bolo mi neuveriteľne zle, trpela som bolesťami brucha a dávila som iba vodu. Najhoršie na tom je, že vám nikto nevie pomôcť, jedlo musíte zo seba dostať von.

Po týchto zážitkoch ste sa rozhodli založiť si cukráreň?

Presne tak. Chcela som ciatikom garantovať bezlepkovosť. Prvotná myšlienka bola, aby si aj ľudia s intoleranciami mohli dopriať sladký koláčik. Bez ohľadu na to, aké máte obmedzenia, si ho môžete u nás vychutnať. Chcem, aby sa každý zákazník pokochal pohľadom na naše koláče, aby nasal ich vôňu a ocenil ich chuť. V našej cukrárni zažijú neopísateľný gastronomický zážitok, ktorý je navyše zdravotne bezpečný.

Život s intoleranciami je ťažký. U nás nemusíte riešiť, čo budete jesť, môžete si vybrať skutočne čokoľvek. 

Aké koláčiky ponúkate?

Rada experimentujem a chcem ponúkať niečo nové. Naša klientela je veľmi konzervatívna, aj čo sa týka vzhľadu či chutí. V súčasnosti sme začali experimentovať so vzhľadom koláčov, pečieme aj francúzske malé koláčiky či tartaletky. 

Ktoré koláče patria medzi obľúbené?

Určite punčové guľky, no zákazníci si pochvaľujú aj naše torty. Bestseller je tá sacherová. 

Cukráreň sa za tie roky rozrástla, zamestnali ste niekoľko pekárok. Vy ešte stále pečiete? 

Ešte stále pečiem, ale mám na starosti modelované torty na zákazku. Všetky ostatné torty a drobné koláčiky pečú moje kolegyne, ktoré to robia fantasticky. Ja robím administratívnu a byrokratickú prácu firmy, okrem toho sa však vzdelávam aj v oblasti marketingu, aby som našu cukráreň niekam posunula. Pred niekoľkými dňami som tvorila napríklad koláč inšpirovaný kabelkou Luis Vuitton, aj s prípravou to zabralo dva dni. Okrem toho sa snažím vymýšľať nové receptúry. 

Kde všade nachádzate inšpiráciu pri tvorbe nových receptov?

Sledujem rôzne cukrárske časopisy, ale inšpirujem sa najmä chuťou, nie vzhľadom koláčov. 

Inšpirujem sa aj ročnými obdobiami, prípadne zahraničnými koláčikmi. Vždy rada chodím do iných cukrární. Komunikujem s mojimi zamestnancami, ktorí majú spätnú väzbu od zákazníkov, pričom zohľadňujem ich požiadavky. Preberám s nimi svoje nápady.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie