fbpx

Intoleranciu premenila na biznis. Petra otvorila v Žiline úspešnú cukráreň, pečie bez laktózy aj lepku (rozhovor)

FOTO Instagram/petra.illeova

Petra Illevoá si pečenie zamilovala vo svojich tínedžerských rokoch. V 16 rokoch jej zistili celiakiu, no ani táto diagnóza ju z kuchyne nevyhnala. Práve naopak. V Žiline otvorila dnes známu cukráreň Delightilli, ktorú sa neboja navštíviť ani ľudia citliví na lepok. Nájdete tu široký výber bezlepkových, bezlaktózových a vegánskych dobrôt.

Ako dopadli jej prvé kulinárske experimenty, čo ju motivovalo otvoriť si bezpelkovú cukráreň a aké torty sú dnes trendy?

Pečiete už od svojich 12 rokov. Ako spomínate na vaše kulinárske začiatky? 

Inšpirovala ma moja babka, ktorá piekla úžasné torty. Ako deti sme sa „bili“ o jej ruže z mliečneho marcipánu. Babka bola mojím prvým vzorom. Odjakživa som mala pozitívny vzťah k pečeniu, rada som skúšala nové recepty. Svoju prvú tortu som upiekla v 12 rokoch starkej na narodeniny, ale dopadlo to katastrofou (smiech). 

Pamätám si, že sa mi zrazil krém a presladila som ho. Postupne som sa zlepšovala, vypekala som čoraz viac. Keď mi diagnostikovali celiakiu, s pečením som sekla. Vtedy ma inšpirovala moja mama, ktorá mi neúnavne pripravovala bezlepkové jedlá. 

V čom vás inšpirovala? 

V tom čase ešte bezlepkové koláče neboli veľmi rozšírené. Mama bola tá, ktorá ma naučila nevzdávať sa. Približne tri mesiace hľadala a skúšala nové bezlepkové recepty. Upiekla fantastické vanilkové muffiny so sušenými čučoriedkami. Chutili úžasne. Vďaka nej som zmenila prístup a zo svojej nevýhody som spravila príležitosť. V tom čase bolo veľmi málo chutných bezlepkových potravín, preto som začala vymýšľať nové receptúry, testovala som ich a popri práci na lodi som si spravila rekvalifikáciu v pečení. 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Illeová (@petra.illeova)

Aké problémy vám celiakia spôsobuje?

Mám také štádium celiakie, že by stačilo, ak by ste si vedľa môjho jedla poprášili ruky od múky a okamžite by som dostala kŕče do brucha, ktoré ma úplne paralyzujú.

Každou návštevou reštaurácie vkladáte dôveru do kuchárov, že vám pripravia bezlepkové jedlo, z ktorého vám nebude zle. Občas sa mi stalo, že to v niektorých prevádzkach nedodržali, a to aj napriek garancii bezlepkovosti v menu. 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie