Je to jedno z najobľúbenejších jedál v Indii, nájdete ho na kuchynských sporákoch aj v reštauráciách po celej krajine. Kto konkrétne však prišiel s receptom na milované krémové maslové kurča, je predmetom dlhodobého sporu, ktorý pristál na stole indického súdu.
Dve reštaurácie v Dillí tvrdia, že majú právo nazývať sa domovom pôvodného receptu na maslové kura. O rozhodnutie v tejto veci požiadala rodina prevádzkujúca preslávenú reštauráciu Moti Mahal, ktorú navštívil aj prvý indický premiér Jawaharlal Nehru.
Podľa rodiny Gujralovcov bolo jedlo výtvorom ich starého otca Kundana Lal Gujrala, ktorý založil reštauráciu v Peshaware, meste na území dnešného Pakistanu.
Po rozdelení Indie presťahovali v roku 1947 reštauráciu do Dillí.
Rodina tvrdí, že recept s jemnými kúskami kurčaťa, vareného v tandoorskej peci v bohatej paradajkovej omáčke s maslom a smotanou, vymyslel Gujral v 30. rokoch 20. storočia, aby spotreboval zvyšky kurčaťa tandoor.
„Nemôžete niekomu odobrať dedičstvo… Toto jedlo vymyslel náš starý otec v Pakistane,“ povedal Monish Gujral, výkonný riaditeľ Moti Mahal.
Konkurenčná reštaurácia Daryaganj však tiež stavila na pôvod maslového kurčaťa. Majitelia hovoria, že ich príbuzný Kundan Lal Jaggi spolupracoval s Gujralom, keď v roku 1947 presťahoval svoju reštauráciu do Dillí – a tvrdia, že recept na maslové kurča vznikol práve tam. Vďaka tomu majú mať právo nazývať sa domovom maslového kurčaťa, keďže boli pri servírovaní prvej porcie jedla. Na toto slovné spojenie vlastia od roku 2018 aj ochrannú známku.
Okrem toho, že sa rodina Gujralovcov snaží získať právo na titul vynálezcu maslového kuraťa, požaduje aj odškodné 220-tisíc eur.
Vzhľadom na pomalé tempo indických súdov nemusí byť otázka pôvodu maslových kurčiat vyriešená mesiace až celé roky. Ďalšie pojednávanie prípadu prebehne v máji.