Hubárske srdcia plesajú. Napokon rastú! Z lesa si tak môžeme priniesť nielen košík plný úlovkov, ale aj poriadnu porciu zdravia. Ako konkrétne mu huby prospievajú? Prečo sa po hubách chudne?
Huby sú skutočným pokladom z lesa, obsahujú totiž široké spektrum vitamínov a mikroživín, ktoré naše telo potrebuje na správne fungovanie. Aj preto sú huby označované za superpotravinu. A ako konkrétne podporí naše zdravie?
Pomáhajú pri chudnutí
Huby sa skladajú z viac ako 90 percent z vody a obsahujú minimum tuku a takmer žiadne kalórie. Na dobrotách z húb si tak môžete s pokojným srdcom pochutnať. Pokiaľ teda práve nemáte chuť na vyprážané hubové rezne, tam už kalórie nadobúdajú.
Prospievajú srdcu a cholesterolu
Huby obsahujú látky, ktoré prospievajú nášmu srdcu, napríklad draslík, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Huby okrem iného obsahujú riboflavín a niacín. Tieto dve látky majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Prírodný antioxidant
Huby obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú vyplavovať škodlivé látky z tela. Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že pôsobia proti vzniku rakoviny hrubého čreva a prostaty. Látky obsiahnuté v hubách navyše účinne bojujú proti infekciám a zápalovým procesom v tele a posilňujú tak imunitu. Niektoré druhy húb sú bohatým zdrojom zinku a proteínov, ktoré majú výborné dezinfekčné účinky.
Pohyb zadarmo
Hubárčenie je navyše skvelý spôsob, ako sa hýbať. Prechádzka lesom, čerstvý vzduch a pohyb sú totiž senzačným liekom pre telo i dušu. Z výskumov vyplýva, že Česi, ktorí sú doslova európskymi majstrami v zbieraní húb, nachodia pri zbere húb v priemere osem kilometrov za jeden výlet do lesa. A to už je slušná prechádzka!
Plné vitamínov a minerálov
Huby obsahujú okrem iného provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D, ktorého má mnoho z nás nedostatok. Väčšina húb navyše obsahuje aj veľké množstvo minerálnych látok, ako je vápnik, horčík, fosfor alebo železo. Huby obsahujú veľa vlákniny a bielkovín (až 40 %).
Majú cenné liečivé účinky
Konkrétne bedľa, ktoré teraz rastie skutočne na každom rohu, podporuje obranyschopnosť organizmu. Kuriatka zase posilňujú imunitu a majú priaznivý vplyv na vznik astmy. Hríby majú údajne dezinfekčné a protirakovinové účinky, rovnako ako hliva ustricová, ktorá navyše spomaľuje starnutie. Podpňovky majú zase priaznivý vplyv na správnu činnosť srdca.
Vedia aj uškodiť
Nie sú to ale len samé pozitíva, ktoré na hubách nájdeme. Uškodiť nám môžu napríklad zlým skladovaním. Je preto dobré zbierať ich do košíka alebo sieťovky, v plastovom vrecku sa totiž ľahko zaparia a rýchlo splesnivejú. Doma je potom potrebné huby dôkladne očistiť a uchovávať v chladničke. Pokiaľ si nie ste istí, či je huba jedlá, radšej ju vyhoďte. Vyhnite sa tiež zbieraniu húb na nevhodných miestach, kde hrozí ich kontaminácia. Huby totiž majú schopnosť v sebe ukladať škodlivé látky a ťažké kovy.
Ako ich správne variť?
V neposlednom rade sa zamerajte na dostatočnú tepelnú úpravu húb. Mnohé jedlé huby sú surové alebo nedostatočne spracované nebezpečné. Všeobecne sú huby horšie stráviteľné, je preto dobré ich variť 20 minút až pol hodiny, na vyprážanie postačí kratšia doba. Deti do troch rokov by huby nemali jesť vôbec, do šiestich rokov iba v polievke alebo omáčke, nie ako samostatný pokrm.