Hubárska sezóna sa pomaly, ale isto blíži k svojmu záveru. Ak si chcete nazbierať dubáky do vianočnej kapustnice, mali by ste sa ponáhlať. Podľa slov odborníka sa aktuálne dajú nájsť už len v niektorých častiach Slovenska.
Portál tvnoviny.sk informuje o tom, že ak patríte k milovníkom húb a nemali ste ešte čas vybehnúť do lesa a niečo si nazbierať, mali by ste tak urobiť teraz, pretože veľa času už neostáva. Situácia totiž už nie je ideálna, a to aj z toho dôvodu, že momentálne zažívame suché počasie.
Lokalita, v ktorej si nazbierate dubáky
Podľa odborníka Vladimíra Kuncu, sa aktuálne darí hubám v časti východného Slovenska, ale aj v iných častiach na našom území. „Okolie Sniny či Košíc ponúka dostatok húb aj na naplnenie košíka, nielen pôvabnicami či podpňovkami, ale aj populárnymi hríbmi smrekovými. Slušný počet sa však dá nazbierať napríklad aj v Turci či na Záhorí,“ uviedol pre portál.
Prízvukuje i to, že dubáky nájdeme najmä v teplejších bukových lesoch. „Na Záhorí aj v dubovo-borovicových lesoch, no vyžaduje si to viac času a hľadania,“ dodal. Zdôraznil tiež to, že tradičné miesta momentálne hubárov skôr sklamú. Dôvodom je to, že severné časti Slovenska ovplyvnili mrazy, ktoré prišli o čosi skôr a sú pomerne intenzívne.
Podrobnú mapu výskytu hub nájdete TU.
Premrznuté huby sú nebezpečné
„Tak ako pri každom jedle, ktoré chceme rozmraziť, aj v prípade húb dochádza k rozkladným procesom. U plodníc je to ešte rýchlejšie. Tento proces môže spôsobiť žalúdočné problémy, ba až ľahšie otravy,“ ozrejmil.
Podľa Kuncu sa dajú premrznuté huby od čerstvých rozlíšiť ľahko. Odporúča zbierať plodnice, ktoré sú svieže, pevné a prirodzene tvrdé. Prerznuté huby počas rozmrazovania netypicky zmäknú. Odborník zároveň neodporúča zbierať ani plodnice, ktorých čo i len časť je mäkká.
„Momentálne ešte viac platí, že je to o počasí. Ak niekde naprší, ustúpia mrazy a oteplí sa, bude sa dať počítať s výskytom viacerých druhov jedlých húb aj v decembri,“ uzavrel Vladimír Kunca.