Hríb horký, červený či žlčový. Tieto plody nejedz. Ako ich spoznať a nepokaziť si praženicu?

Reklama
Na snímke huby a hríby. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Hríb červený

Hoci nie je jedovatý, ale „iba“ nejedlý, napriek tomu môže citlivejším ľuďom spôsobiť zažívacie problémy. Navyše je odporne horký. Ako si ho nepopliesť s jedlými hríbmi? A dal by sa – za dodržania určitých podmienok – predsa len nejako použiť v kuchyni?

Kde rastie a ako ho spoznať?

  • Hríb kríž rastie od júla do októbra, hlavne v ihličnatých lesoch v podhorských a horských oblastiach. V nížinách ho nájdeš len výnimočne.
  • Vôňa je nenápadná, ale chuť je veľmi horká.
  • Typický je pre neho svetlý, väčšinou šedohnedý klobúk a žlté rúrky. Tie sú najskôr citrónovo sfarbené, neskôr idú do olivovo žltej. Pri otlaku modrajú.
  • Noha je pod klobúkom žltá, ale smerom k zemi mení farbu na červenú až červenohnedú. Pokrýva ju jemná sieťka.
  • Dužina je belavá až krémovo žltá. Pri nakrojení rýchlo mení farbu do modra alebo modrozelena.

Recept z hríbu červeného? Radšej nie

„V publikácii významného mykológa Alberta Piláta sa môžeme dočítať, že dlhé prevarenie a opakovaná výmena vody by mala špongiu zbaviť horkosti, ale osobne nepoznám nikoho, kto by to nejako skúšal,“ hovorí mykológ Rudolf, ktorý experimenty s týmto nejedlým hríbom neodporúča. „Delikatesa to určite nebude, nielen kvôli zvyškovej horkosti, ale hlavne kvôli riziku žalúdočných ťažkostí u citlivejších osôb.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie