Dnes už vieme, že tento zelený zázrak je pravým pokladom pre naše telo aj dušu. Obsahuje množstvo kvalitných rastlinných bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo zasýti spolu s ich vysokým množstvom vlákniny.
Hrach okrem toho podporuje aj rast vlasov, spevňuje pleť a prispieva k regenerácii organizmu. Účinný je aj pri diéte. Pripomenuli to odborníci z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) na sociálnej sieti.
Hrach je jednoročná rastlina s prerastenými listami z čeľade bôbovitých. Plodmi sú struky obsahujúce dužinaté semená nazývanými hrášok. Kvitne a dozrieva od mája do septembra.
Je výborným spestrením diétneho jedálneho lístka
„Vysoký obsah vlákniny v hrášku má detoxikačné účinky a pomáha v prevencii proti zápche. Protizápalové a antioxidačné látky, ktoré sa nachádzajú v hrášku aj zabezpečujú pružnosť a vitálnosť cievneho systému,“ povedala Zuzana Klinčáková z poradne zdravia úradu.
Odborníci poukázali na to, že hrach možno použiť v kuchyni rôznymi spôsobmi. „Vieme si z neho pripraviť chutnú polievku, kašu, prílohu k mäsu, pridávame ho k zapekaným jedlám a jeme ho i surový,“ podotkli. Najviac výživných látok má podľa ich slov čerstvý mladý hrášok. „Musí byť sýtozelený a pri trení jemne vŕzgať,“ dodali.
Vedeli ste, že prvý hrach sadili ľudia okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu? Hrášok sa do Európy dostal z exotického Orientu/Číny ešte pred našim letopočtom a je súčasťou našej stravy už dve tisícročia.