fbpx

Horúce leto môže pokaziť vašu večeru: TIPY, ako udržať jedlo čerstvé aj počas horúčav

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Teplé počasie znamená, že môžete sedieť vonku a vychutnať si večeru, ale tiež to znamená, že jedlo môže rýchlejšie zvädnúť. Zdieľame niekoľko najlepších tipov, ktoré prináša portál Mirror, ako udržať potraviny dlhšie čerstvé.

 

Nie je nič krajšie ako sedieť a večerať vonku za slnečného večera, ale nanešťastie je horúce počasie optimálnou podmienkou pre rast baktérií – preto je dôležité dodržiavať hygienu potravín.

Uchovávajte zeleninu vo vode pre dlhšiu čerstvosť

Horúce počasie môže pokaziť jedlo oveľa rýchlejšie a môže byť ťažké udržať ho čerstvé, ale odborníci zo spoločnosti Too Good To Go, spoločnosti na šetrenie potravín, sa podelili o niekoľko najlepších tipov, ako čo najlepšie eliminovať plytvanie potravinami. Od uchovávania zeleniny vo vode až po vyberanie potravín z obalov, existujú určité triky, ktoré môžete urobiť, aby ste si ušetrili pravidelnejšie cesty do supermarketu a predbehli horúčavy, hovorí Sophie Trueman, riaditeľka spoločnosti Too Good To Go pre Spojené kráľovstvo.

 

Ovocie a zelenina dozrievajú oveľa  rýchlejšie v horúčave, ale Trueman odporučila, aby ste zeleninu, ako je napríklad mrkva, uchovávali vo vode. Povedala: „Mrkva sa lepšie uchováva vo vlhkom prostredí, takže ak chcete, aby bola chrumkavá, nakrájajte ju a nechajte v pohári s vodou. Vložte pohár do chladničky a nezabudnite doplniť vodu vždy, keď sa zakalí.

 

Riešte vlhkosť a vzduch pre špenát a huby

Ďalšími potravinami, ktoré sa rýchlo pokazia, sú špenát a huby. Môžu rýchlo zmäknúť, Trueman navrhla najskôr absorbovať všetku vlhkosť. „Pomocou kuchynskej utierky alebo papierového vrecka budete môcť absorbovať vlhkosť týchto ingrediencií a podporiť prúdenie vzduchu zo špenátu a húb.

 

Leto znamená, že veľa ľudí si k obedu a večeri vyberie šaláty, ale listová zelenina môže v teplom počasí zmiznúť rýchlejšie, podľa odborníka držanie papierovej utierky v taške pomôže absorbovať prirodzenú vlhkosť. Ďalšou základnou letného šalátu sú paradajky, ale podobne ako iná čerstvá zelenina sa na slnku môžu rýchlejšie pokaziť. Aby ste však predĺžili ich životnosť, Trueman odporučila, aby ste ich otočili a nechali ich dole stonkou, „zabránite tak vstupu vzduchu do časti stonky. Môžete tiež nalepiť pásku na bielu časť stonky, aby zostala neporušená.

 

Ak je to možné, vždy je najlepšie odstrániť stonky. Koreňová zelenina, ako je mrkva a červená repa, sa dodáva v celosti s vrcholmi, ktoré však odvádzajú vlhkosť z koreňa, čo spôsobuje, že rýchlejšie vädne a vráskavie. „Hneď, ako dostanete túto zeleninu domov, odstráňte listové vršky a odložte ich, aby ste ich nakrájali na šalát, uvarili do vývaru alebo vyšľahali do pesta alebo smoothie,“ dodala Trueman.

 

Skladovanie ovocia a zeleniny: Čo treba vedieť

Pozor si treba dať aj na spoločné skladovanie potravín, varoval odborník na potraviny, pretože niektoré potraviny môžu urýchliť dozrievanie iných. „Niektoré produkty uvoľňujú chemikálie, ktoré môžu urýchliť dozrievanie iného ovocia a zeleniny. Napríklad vlhkosť a plyny spôsobené cibuľou spôsobujú, že zemiaky urýchľujú proces klíčenia, takže aj keď by sa mali skladovať v rovnakých podmienkach teplota, tmavé, vetrané priestory), mali by sa skladovať čo najďalej od seba.“ Povedala tiež, že je potrebné odstrániť predmety z plastových obalov, pretože to vytvára „nedostatok priedušnosti“ a zhoršuje prúdenie vzduchu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie