Horúčavy vyčerpávajú aj psychicky. Ako horúce dni zvládnuť lepšie?

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Roman Hanc, DPA)

K pohodovejšiemu zvládnutiu dlhotrvajúcich letných horúčav pomôže rozhodne aj odľahčený, ale zároveň pestrý jedálniček. Chýbať by v ňom rozhodne nemalo ovocie a zelenina bohaté na vodu – melón, jahody, uhorka, cukety, papriky alebo napríklad paradajky.

Hodí sa aj pestré zeleninové šaláty doplnené bielkovinou (šunka, syr, vajcia, kuracie mäso), ktoré dobre zasýtia, v teple osviežia, ale zároveň zbytočne nezaťažia organizmus. Rovnako aj studené letné polievky. Nielenže nahradia bežné jedlo, ale dodajú aj toľko potrebnej tekutiny.

Pitný režim je základom

Nezabúdajme na pitný režim, ten je v horúčave obzvlášť dôležitý, pretože organizmus stráca kvôli poteniu a neustálemu ochladzovaniu sa viac vody. Pokiaľ by sme tekutiny nedopĺňali, môže dôjsť až dehydratácii organizmu – tá je nebezpečná najmä pre starších ľudí, ktorí často mávajú menšie pocity smädu. A navyše častejšie doplňované tekutiny tiež pomôžu organizmu oveľa lepšie zvládať únavu aj psychické vypätie z tepla.

Základom letného pitného režimu by tak jednoznačne mala byť čistá voda, doplnená stolnými minerálnymi vodami, vďaka ktorým telo doplní stratené soli a minerály. Aby chuť vody nebola taká fádna, môžete ju ochutiť napríklad plátkami citróna, pomaranča alebo napríklad kúskami melónu či uhorky.

Rozhodne s napitím nečakajme, až budeme mať smäd, ale pime priebežne po celý deň. A samozrejme prijatých tekutín by malo byť oveľa vyššie množstvo, než je tomu v iných ročných obdobiach. Nezabúdajme tiež na to, že tekutiny by nemali byť ľadové.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie