Cielené kontroly prebiehali od 06. júna do 23. júna a boli zamerané na dodržiavanie ustanovení Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín (hygiena potravinárskych priestorov vrátane skladov, hygiena zariadení, manipulácia s potravinami, dodržiavanie zásad osobnej hygieny, dodržiavanie teplotných režimov a pod.).
„Za sledované obdobie bolo vykonaných 223 cielených kontrol,“ informuje ŠVPS SR.
Počet kontrolovaných prevádzok | Počet cielených kontrol | Počet kontrol s nedostatkom | Počet nedostatkov |
217 | 223 | 123 | 812 |
Najvyšší počet kontrol (165) bol vykonaný v hypermarketoch a supermarketoch. „Zistené nedostatky boli na mieste riešené udelením 14 blokových pokút v celkovej sume 675 eur, ostatné zistené nedostatky budú riešené uložením pokuty v správnom konaní,“ dodávajú hygienici.
Najčastejšie typy zisťovaných nedostatkov:
Typ nedostatku | Počet prevádzok so zisteným nedostatkom |
Hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok | 73 |
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 53 |
Hygiena predaja | 32 |
Hygiena skladovania | 32 |
Predaj po dátume spotreby/nedovolený predaj po dátume minimálnej trvanlivosti | 21 |
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 9 |
Osobná hygiena | 6 |
Hrozné nedostatky
Hygienici odhalili prevádzkové priestory v nevyhovujúcom stave údržby, znečistenie mraziacich a chladiacich zariadení či znečistené regály a podlahy na predajnej ploche alebo v sklade potravín.
V mraziarenskom sklade pečiva videli kondenzát kvapkajúci na uložený tovar, tovar v mraziacom boxe bol primrznutý k úložnej ploche alebo zdeformovaný vplyvom nadmernej námrazy.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)