Železo je nevyhnutný prvok pre správne fungovanie tela. Väčšina železa v ľudskom tele sa nachádza v hemoglobíne, červenom krvnom farbive, ktoré je súčasťou červených krviniek. Hemoglobín zabezpečuje prenos kyslíka z pľúc do ostatných tkanív. Z toho vyplýva, aké dôležité je železo pre organizmus. Napriek tomu sa často stáva, že telu práve tento prvok chýba.
Stali sme sa závislými od soli
K nezdravému životnému štýlu často patrí aj nadmerná konzumácia soli, ktorá je často spojená s hypertenziou (vysoký krvný tlak). WHO vo svojom oficiálnom odporúčaní stanovuje, že dospelí by nemali prijať viac ako 5 gramov soli denne.
Avšak údaje z mnohých krajín odhaľujú znepokojujúcu skutočnosť, že denný príjem soli je v skutočnosti omnoho vyšší, často bez toho, aby sme si to uvedomovali.
Údaje WHO naznačujú, že priemerný človek denne konzumuje minimálne 9 až 12 gramov soli, čo je výrazne nad maximálnou odporúčanou dennou dávkou.
Najväčším problémom sa javia spracované potraviny a jedlá konzumované mimo domova, pretože v oboch prípadoch máme obmedzené informácie o obsahu soli. Soľ je totiž v potravinách často skrytá. Napríklad, keď zješ dvojitý hamburger v reťazci rýchleho občerstvenia, je zrejmé, že si práve prijal veľké množstvo tuku. Podobne aj konzumáciou celej tabuľky čokolády naraz si uvedomíš, že si práve prijal vysoké množstvo cukru.
Okrem iného je soľ v obrovských množstvách obsiahnutá napríklad v sáčkových či konzervovaných polievkach, v predpripravených jedlách, v sójovej omáčke, v predpečenom pečive či v rôznych ochutených omáčkach.
V prekvapujúcom množstve je dokonca aj v sladkostiach. Zjedením len malej porcie týchto jedál do seba tak môžeš dostať niekoľkodennú dávku soli, rovnako ako je to pri jedlách v reštaurácii.