fbpx

Vyškolili ma až makrónky. Všetky trendy neskúšam, niektoré sú príliš šialené, hovorí známa cukrárka (rozhovor)

Makrónková kráľovná Dominika Onofrejová. Zdroj: Archív DO
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Aké je tajomstvo vydarených makróniek,
  • Ktoré zákusky zažívajú aktuálne na Slovensku boom,
  • Ktorý typ svadobnej torty je najšialenejší,
  • S akými trendami sa Dominika nestotožňuje,
  • Čo by si vybrala z ponuky slovenských klasík.

Stretli ste sa aj vy so skutočne netradičnou požiadavkou na tortu?

Najnetradičnejšiu tortu, akú som zatiaľ piekla, bola veľká torta v toskánskom štýle. Tento typ torty tvorí nízky kruh s priemerom asi jeden meter, ktorý sa krémuje a zdobí na mieste svadby priamo pred očami hostí. Šéfcukrár krémuje a novomanželia potom pokračujú v zdobení, čo je považované za jeden z vrcholov svadobnej hostiny.

V cukrárskom svete pôsobíte už viac ako 8 rokov. Povedali by ste, že sa chute Slovákov za tie roky zmenili?

Určite, chute sa menia a som hrdá na to, že môžem byť toho súčasťou. Dala som si totiž záväzok, že naučím ľudí na kvalitu a kvalitné ingrediencie, a to čo možno najviac lokálne.

S tým však, prirodzene, súvisí vyššia cena našich výrobkov. Som ale rada, že dnes už ľudia naozaj vedia, koľko stoja suroviny a že v každej torte či koláči sú zahrnuté aj moje skúsenosti.

Ktoré netradičné zákusky chutia Slovákom najviac? A z tých domácich klasík? Na ktoré tradičné sladké dobroty nedáte dopustiť?

Určite výrazným trendom boli cheesecaky, ktoré potom vystriedali makrónky a tie zase neskôr nahradili tartaletky. Mám pocit, že teraz tu zažívajú boom práve tie tradičné slovenské koláče ako punčák, laskonky alebo veterníky. Z týchto slovenských klasík ja osobne milujem laskonky a tradičné kysnuté koláče, trebárs bratislavské rožky.

Vo vašom portfóliu nájdeme desiatky rozličných zákuskov. Retro aj trendy. Odkiaľ čerpáte inšpirácie na recepty?

Inšpirácia je všade okolo nás. Toto klišé platí v cukrárstve presne tak, ako všade inde. Scrollujem zahraničných cukrárov, mám obrovskú knižnicu zahraničných cukrárskych kníh v anglickom aj talianskom jazyku, cestujem a ochutnávam – očami aj ústami. Snažím sa do všetkého dať svoje skúsenosti a to, čo mi overene funguje.

Ktorá osobnosť je podľa vás stelesnením cukrárskeho umenia na Slovensku?

Priznám sa, že sa snažím sledovať najmä zahraničných cukrárov, pretože ten trend na Slovensku udáva naozaj len zopár cukrárov a neskromne som jedným z nich.

Človek sa neposunie, ak nevzhliada k niekomu, kto je o 3 levely vyššie, preto aj na Slovensku v dnešnej dobe nemám nikoho, ku komu by som naozaj vzhliadala.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie