fbpx

Vyškolili ma až makrónky. Všetky trendy neskúšam, niektoré sú príliš šialené, hovorí známa cukrárka (rozhovor)

Makrónková kráľovná Dominika Onofrejová. Zdroj: Archív DO
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Aké je tajomstvo vydarených makróniek,
  • Ktoré zákusky zažívajú aktuálne na Slovensku boom,
  • Ktorý typ svadobnej torty je najšialenejší,
  • S akými trendami sa Dominika nestotožňuje,
  • Čo by si vybrala z ponuky slovenských klasík.

Začínali ste s makrónkami, ale v názve máte laskonky. Akú úlohu tu teda zohrala táto slovenská klasika?

Toto celé sa odohralo asi 7 – 8 rokov dozadu, kedy makrónky neboli také bežné v ponuke slovenských cukrárok. Dokonca aj môj strýko si vtedy zo mňa uťahoval, že makrónky sú vlastne len také drahšie laskonky. Odtiaľ pochádza ten názov.

Nechcela som nič anglické, ale práve naopak. Páčili sa mi také ľubozvučné slová ako laskonky a lakocinky, no a vybrala som laskonky. Neskôr som ich ale musela zaradiť do repertoáru, keďže sa mi stávalo, že sa ma zákazníci pýtali, či som sa náhodou nepomýlila a či viem, čo sú laskonky.

Bude vás zaujímať

Je o vás známe, že makrónky sú vašou špecialitou, ale ako sama vravíte, makrónkovou profesionálkou ste sa nestali zo dňa na deň. V čom teda spočíva tajomstvo dokonalých makróniek?

Tajomstvo makróniek je v trpezlivosti. Tá nie je síce mojou silnou stránkou, ale makrónky ma vyškolili. 4 mesiace som ich piekla každý jeden víkend, a to ešte v čase, keď som bola klasická zamestnankyňa.

Boli to preplakané hodiny a hromady vyhodených plechov aj peňazí, kým začali moje makrónky naberať taký tvar a kvalitu, akú majú mať. Dokázala som sama sebe, že trpezlivosťou a odhodlaním sa dá zvládnuť aj jeden z najťažších dezertov na svete.

Vypekáte aj svadobné torty a zákusky. Aké boli trendy v predchádzajúcich rokoch a čo očakávate v tohtoročnej sezóne?

Na tortách dlho prevládali kvety, ale minulý rok začali byť v trende abstraktné torty a rôzne jedlé zdobenia z čokolády, isomaltu, wafľového či ryžového papiera. Torta je dnes naozaj už umeleckým dielom, no bezpochyby musí aj skvelo chutiť.

Keby ste mali povedať, čo najšialenejšie ste v súvislosti s tortami videli, čo by to bolo?

Za šialené považujem tie 10 až 11-poschodové svadobné torty, ktoré sú v skutočnosti len dummy cake, a teda polystyrén potretý krémom. Žiadna reálna torta. Majú slúžiť len na ohúrenie hostí a úprimne vôbec nerozumiem tomuto trendu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie