Najlepší pocit je spraviť radosť zákazníkovi výbornou a kvalitnou kávou, vraví baristka Dominika (rozhovor)

Reklama
Baristka Dominika veľmi rada poradí zákazníkom, aká káva je pre nich najvhodnejšia. Zdroj: Dominika Varga

Ktorá časť dňa je najlepšia na vychutnanie kávy?
Určite ráno. Je to veľmi dobrý štartér do dňa, prebudí vás a osvieži, takisto jej vôňa je naozaj veľmi príjemná. Poobede je frekventovaný čas, keď si ľudia idú von sadnúť a porozprávať sa, to je “druhá” káva, ktorú už nepotrebujete na energiu, ale kvôli stretávaniu s rodinou či priateľmi. Tá “tretia” je lepšia vo variante bez kofeínu, ak máte chuť na kávu vo večerných hodinách. Je to risk dať si kofeín vo večerných hodinách, pretože telo môže byť pod veľkým vplyvom energie, človek horšie zaspí alebo sa mu rozbúcha srdce či zdvihne krvný tlak.

Má sa v kaviarni ku káve podávať čistá voda alebo je to len znak slušnosti a zdvorilosti podniku?
Človek by si mal nabrať vodu, ak chce. Niektorí ľudia si ju dávajú stále ku káve, niektorí vôbec. Aby človeku neostalo po káve sucho v ústach, mala by sa podávať voda. Výnimkou je ľadová káva, ktorá je veľmi osviežujúca a hlavne – nie je to teplý nápoj.

Ako si poradiť so zákazníkom, ktorý má veľmi špecifické požiadavky na kávu?
Určite treba vyhovieť každému, kto má racionálne myšlienky, ale kaviareň by sa mala v každom prípade čo najpresnejšie prispôsobiť zákazníkom, opýtať sa ich alebo poradiť, aká káva by bola pre nich najvhodnejšia a najchutnejšia. Samozrejme, sú to v prvom rade zákazníci a keď si vybrali práve vašu kaviareň, treba sa snažiť ich uspokojiť a vyhovieť ich požiadavkám. Nie je to niečo, čo by sa malo považovať ako negatívne, to ukazuje, že ten zákazník vie čo chce. Najlepšie je spraviť radosť zákazníkovi výbornou a kvalitnou kávou.

V supermarketoch si ľudia často kupujú bežnú instantnú kávu. Aký je rozdiel medzi výberovou kávou a “supermarketovou” kávou?
V supermarkete sú kávy, ktoré sú zmiešané – ide o druhy arabica a robusta. O instantnej káve sa hovorí, že je to “odpad” zo zrnkovej kávy. Je to zložité, lebo niektorí ľudia to viac preferujú ako zrnkovú kávu, chutí im to, čiže aj to platí tu, že čo chutí tomu človeku, tak by si to mal dať. Ale do kaviarni instantná káva nepatrí. Ak je človek gurmán, vždy siahne len po výberovej káve. Sto ľudí sto chutí – je to úplne normálne, ak niekomu chutí aj instantná káva.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie