Najlepší pocit je spraviť radosť zákazníkovi výbornou a kvalitnou kávou, vraví baristka Dominika (rozhovor)

Reklama
Baristka Dominika veľmi rada poradí zákazníkom, aká káva je pre nich najvhodnejšia. Zdroj: Dominika Varga

Aké máš skúsenosti s latte art? Aký vzor bol pre teba najťažší nakresliť?
Ja som sa latté art učila len poslednú dobu – čiže som začiatočníčka. Najľahší vzor bol pre mňa srdiečko – dobrá klasika na začiatok. Vzor rozety mi robil menšie problémy, ale dá sa to naučiť. Odborníci, ktorí chodia na workshopy a semináre o káve, sa venujú intenzívnejšie tomuto kávovému umeniu zvanému latté art. Veľa robí aj to, ako je mlieko napenené a hlavne aký druh mlieka použijete – alternatívne sa penia ťažšie ako kravské mlieko. Záleží aj od toho, akú máte motoriku a cit v rukách.

Čo je veľkým mýtom vo svete kávy?
Veľa ľudí si myslí, že najlepšie mlieko do kávy je mandľové či ovsené. Ľudia si ho často objednávajú v kaviarni. Nie sú až také vhodné do kávy, lebo výrazne menia chuť kávy a neviete si tak vychutnať jej pravú tvár. A práve mandľové mlieko je horké, čiže aj káva potom chutí horkejšie. Samozrejme, ľudia preferujú aj takúto chuť. Ale osobne by som šla do sójovej alebo kokosovej alternatívy, ale veľmi dobrá káva chutí s kravským či bezlaktózovým mliekom. Jedným z najväčších mýtov o káve je to že dehydruje. Ona úplne nedehydruje. Totižto človek je po nej len smädný, pretože kúsok vysúša a preto by sa k nej mal dávať pohár vody.

Aké má káva účinky na ľudský organizmus?
Je veľmi intenzívna na ľudský organizmus, je to života budič pre človeka – preto si ju ľudia radi dávajú skoro ráno pred prácou. Obsahuje hnaciu látku – kofeín, ktorá rozprúdi krvný obeh, chráni organizmus pred ochorením srdca a inými chorobami. Káva má okrem kofeínu aj iné výhody, obsahuje mnoho vitamínov – vitamín B2, kyselinu pantothenovú, draslík, mangán, horčík, vitamín B3 i minerály. Každá prevádzka má iné meranie kofeínu, niektoré dávajú väčšie množstvo kávy a môže vám prísť zle z väčšieho množstva kofeínu, alebo opačne – espresso môže byť slabé a “neprebudí” vás. A nie každá káva má rovnaký pomer kofeínu, espresso má väčší pomer než cappuccino.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie