Aké zručnosti by mal mať dobrý barista?
Každý barista by mal ovládať proporcie kávy, to je základ. Taktiež by mal vedieť poradiť zákazníkom podľa ich preferencií najvhodnejšiu kávu, aké odrody káv existujú. Vedieť ľudom pripraviť ale aj poradiť zákazníkom tú najlepšiu kávu je základ každého dobrého baristu.
Čo nesmie chýbať baristovi v kaviarni?
Dôležitý je dostatok zásob kávy a vody. Je to individuálne, ale mal by mať pripravené aj ochucovadlá – čiže sirupy, cukry a alternatívne mlieka, pretože každý sme iný a každý máme inak radi kávu. Taktiež alternatívne mlieka sú vhodné pre ľudí s alergiou na laktózu, čiže na kravské mlieko.
Arabica či robusta?
Predtým, ako som pracovala v kaviarni som si myslela, že najlepšia je kombinácia arabicy a robusty, lebo máte to najlepšie z oboch svetov. V realite je arabica naozaj veľmi kvalitná káva a robusta je jej menej kvalitná „polovička“, ktorá sa predáva za nižšiu cenu a nemá až takú dobrú chuť ako arabica. Nevravím, že robusta je zlá káva, ale ja by som osobne vždy stavila na arabicu. Obsahuje viac kofeínu a jej chuť je neprekonateľná oproti robuste.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)