V období pred 8 až 10 rokmi, keď sme práve v reakcii na to písali prvú knihu Moderná výživa, skoro každý mesiac prichádzala nejaká zázračná módna diéta. Spomeňme si napríklad na módu bezlepkovej stravy. Všetci sa predbiehali, že všetko musí byť bez lepku a lepok bol v podstate sprosté slovo. Ako odborník na výživu človek ani nemohol povedať, že konzumuje pečivo, inak sa všetci chytali za hlavu, že to je strašne nebezpečné a konzumácia lepku je pre všetkých bez rozdielu zlá.
Relatívne nedávno boli napríklad v móde keto diéty z prášku…
Áno, než prišla móda ketogénnych diét, nikto sacharidy neriešil, ale zrazu sa všetci zase mohli pretrhnúť, že ketogénna diéta je ten jediný správny spôsob chudnutia a všetci zdraví, chorí aj ľudia s normálnou hmotnosťou či s nadváhou a s obezitou alebo aj športovci by mali vyradiť sacharidy z jedálnička a byť v ketóze.
A neskôr tu bola móda prerušovaných pôstov. Zase sa to odporúčalo bez rozdielu všetkým. V posledných rokoch sa potom veľmi zdvihla aj vlna rastlinnej stravy, vďaka dokumentom na Netflixe. A teraz v poslednom roku alebo dvoch to bol zase presný opak – carnivore diéta, kedy sa jej výhradne jej mäso, vnútornosti ak tomu treba vajíčka, prípadne minimálne spracované mliečne výrobky.
Takže v jednom extréme máme čisto rastlinnú stravu a v druhom extréme tu máme popularitu čisto živočíšnej stravy. A dnes bohužiaľ vidíme, že keď sa jedná o nejakú módnu diétu, priaznivci stále tvrdia, že je vhodná bez rozdielu pre všetkých.
V poslednej dobe si ale všímam aj opačný trend, kedy sa diéty začínajú viac individualizovať, kedy si ľudia toto všetko pomaly uvedomujú.
Neskromne si trúfnem tvrdiť, že aspoň malou čiastočkou sme k tomuto prispeli, že sme na to neustále jednoducho upozorňovali (smiech).
Každému z nás na základe individuality bude vyhovovať niečo iné. Je potrebné vziať do úvahy, pre koho ktorá diéta môže byť vhodná a naopak napríklad riziková. Ľudia by si to mali dopredu uvedomiť, než s tým budú experimentovať a hovoriť si, „teraz to držia všetky kolegyne v práci, tak to chcem tiež vyskúšať tiež“, ako sa to často deje.
V novej knihe Moderné chudnutie tak rozoberáme všetky tieto najpopulárnejšie diéty a výživové štýly s dôrazom na to, že každý sme individualita, každý máme inú genetiku, črevný mikróbiom, chuťové preferencie, životný štýl, teda aj porciu napríklad pohybových aktivít, líšime sa aj v tom , jesť aj pracujeme manuálne, či pracujeme v kancelárii a podobne. A všetky tieto parametre ovplyvňujú to, ako by sme jedálniček mali mať nastavený. Teda neexistuje žiadna jedna dokonalá diéta pre všetkých ľudí na svete bez rozdielu.
U nás diétu medzi dverami nedostanete
Takže keby som sa odhodlala a po všetkých týchto diétach prišla, asi by ste mi nedal jedálniček, ktorý dostalo už dvadsať ľudí predo mnou, ako je populárny na sieťach.
Nie, určite by ste medzi dverami nedostali nejakú diétu, ktorá je teraz „in“. Ten proces vyzerá tak, že s klientom či klientkou najskôr veľmi starostlivo prejdeme nutričnú anamnézu, aby sme analyzovali existujúce stravovacie návyky, ďalej životný štýl, zdravotný stav a ďalšie faktory. Na základe toho potom môžeme poradiť konkrétne rozloženie jedálnička, to znamená napríklad trojpomer makroživín (množstvo bielkovín, tuku a sacharidov v strave), množstvo energie a podobe.