fbpx

Turisti hodnotili slovenské jedlá: Tieto dobroty v rebríčku totálne prepadli

Reklama
Zdroj: INSTAGRAM/frommykitchendotcom, Simona Malková

 Bratislavské rožky

Na šiestom mieste sa umiestnilo tradičné pečivo s bohatou tradíciou. Prvá oficiálna zmienka o bratislavskom rožku pochádza z roku 1785, kedy bol uvedený v cukrárni v Bratislave. Rožky sa dodávajú v tvare mesiačiku, respektíve v tvare písmena C, a sú plnené makom alebo mletými vlašskými orechmi.

Makovník

Makový závin, do ktorého sa pridávajú hrozienka, mandle, med či pomarančová kôra na zvýraznenie jeho chuti, sa často konzumuje spolu s čajom alebo kávou. Zvyčajne sa pripravuje na rôzne slávnosti alebo sviatky, ako sú napríklad Vianoce.

Skalický trdelník

Sladké pečivo valcovitého tvaru sa vyrába v severozápadnej časti Slovenska, neďaleko hraníc s Českou republikou. Mäkké cesto sa natiera bielkom a býva posypané orechmi, kakaom, vanilkovým cukrom alebo škoricou.

Strapačky

Na deviatej priečke sa umiestnili tradičné zemiakové halušky s kyslou kapustou, ktoré sú pred podávaním ozdobené chrumkavými kúskami slaniny.

Laskonky

Rebríček uzatvárajú sušienky, ktoré pozostávajú z dvoch pusiniek v kombinácii s rôznymi maslovými plnkami. Pusinky sa pritom pečú do tenkých oválnych tvarov. Tieto sladké dobroty sú stálicou v mnohých tradičných slovenských, ako aj českých cukrárňach. Zvyčajne sa podávajú pri šálke teplej kávy alebo čaju.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie