Ak milujete orientálnu kuchyňu a dobroty z Blízkeho východu, útulné bistro Arabeska v centre Bratislavy je práve pre vás. Podnik založila v roku 2020 Slovenska s palestínskymi koreňmi Khairieh Naserová spoločne s otcom Hasanom.
V rozhovore pre istream.sk vysvetľuje, aká je misia bistra, ako podnikanie s otcom upevnilo rodinné vzťahy aj to, ktoré orientálne jedlá si ľudia zamilovali.
Máte arabsko-slovenský pôvod. Aký je váš vzťah k arabskej kultúre a kuchyni?
Narodila som sa na Slovensku, kde som prežila celý život. Možno aj preto som sa vždy snažila spoznávať moje arabské ja. Vyhľadávala som orientálnu kuchyňu, učila sa arabčinu, počúvala arabskú hudbu. Všetko spojené s arabským svetom som si zamilovala. Inšpirovalo ma to k otvoreniu bistra, ktoré do Bratislavy prinieslo autentickú orientálnu kuchyňu.
View this post on Instagram
Rozprávate po arabsky?
Hoci ide o ocinov rodný jazyk, doma sme sa rozprávali vždy po slovensky. Arabčina je však nádherný jazyk. Počas štúdia som absolvovala jazykový kurz a základy mám dobré, ale v arabčine komunikujem málo. V najbližšom období sa ju chcem doučiť.
Vyštudovali ste manažment marketingu. Prečo ste sa rozhodli otvoriť reštauráciu?
Počas pandémie som prišla o prácu a mala som problém nájsť si novú. S otcom sme sa rozhodli spojiť sily a zužitkovať jeho znalosti z gastronómie a moje z obchodu a marketingu. Veľa ľudí sa ma pýta, či nám biznis nezhoršil vzťahy. Odpovedám, že práve naopak, zlepšil. Sme súdržnejší a vzťah otca a dcéry sa doplnil aj o vzťah biznis partnerov, rešpektujeme sa a vážime si prácu jeden druhého.
Prečo práve názov Arabeska?
Ide o slovnú hračku zloženú zo slov „Arab“ a „SK“. Arabeska predstavuje aj známy arabský ornament, ktorý sa využíva v architektúre a odzrkadľuje naše slovensko-arabské korene.
Bistro ste otvorili počas pandémie. Nemali ste strach, že sa mu nebude dariť?
Určite som mala obavy, no spravila som všetko pre to, aby fungovalo. Hovorí sa, že každá kríza prináša aj príležitosť na nové kreatívne nápady. V našom prípade to tak určite bolo, pretože by mi nikdy nebolo nenapadlo, že raz budem pracovať v gastro biznise. Povedali sme si, že aj v tomto čase môže byť netradičná kuchyňa pre ľudí zaujímavá.
Všetci boli odrezaní od väčšiny aktivít, cestovania, socializácie a zážitkov. Chceli sme priniesť zážitok z Blízkeho východu domov do obývačky. A aby bol zážitok ešte o kúsok jedinečnejší, ku každej objednávke sme pribaľovali kartičku s menom zákazníka v arabčine. Je to detail, ale zákazníkom sa to veľmi páči, a tak sme pri tom zostali dodnes.
View this post on Instagram
Ktoré jedlá sú vaše bestsellery?
Tisíc a jedna chuť, ktorá je postavená tak, aby vás previedla výberom toho najlepšieho z arabskej gastronómie. Nájdete tam falafel, hummus, baklažánovú nátierku, mleté teľacie mäso, sambouseki – cestíčka plnené syrom, mäsom a špenátom, arabské olivy, hroznové listy, šalát a arabský orechový dezert.
Ďalej tiež grilovaný chlieb plnený fetou a mätou Arayes Jibneh či najznámejší sendvič Blízkeho východu, shawarma sendvič. Ľudia si veľmi chvália náš domáci hummus, najmä jeho jemnosť a autentické koreniny.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)