Divoká bylina, ktorá je skutočnou vitamínovou bombou. Ako pôsobí medvedí cesnak na naše telo?

medvedí-cesnak
Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay/scym, Marys_fotos, anaterate
Reklama

V kuchyni ho možno použiť ako dochucovadlo do jedál, no oplatí sa ho konzumovať aj pre liečivé vlastnosti, keďže je dobrý pre naše telo.

Jar sa spája s obdobím medvedieho cesnaku. Jeho jemná chuť z neho robí obľúbenú ingredienciu pre mnohých a skutočnosť, že je často ľahko dostupná, ho robí ešte atraktívnejším.

Sezóna medvedieho cesnaku je v apríli až máji. Ak si ho nepestujeme v záhrade, ideálne je zozbierať ho na prechádzke v lese, kde túto liečivú rastlinu často nájdeme vo vlhkých listnatých oblastiach.

V kuchyni ho možno použiť ako dochucovadlo do jedál, no oplatí sa ho konzumovať aj pre liečivé vlastnosti, keďže je dobrý pre naše telo. Okrem iného podporuje srdcovo-cievny systém, obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, je vhodný na kožné vyrážky, žalúdočné neduhy, detoxikuje.

Viete si ho ľahko zmýliť

Ako píše portál focus.de, divoká bylina je skutočnou bombou s vitamínom C a môže dokonca pomôcť predchádzať srdcovým chorobám.

Okolo mája končí obdobie zberu a cesnak rád rastie vo vlhkých listnatých lesoch. Na vhodných lokalitách sa rýchlo šíri. Spoznáte ho podľa tmavozelených špicatých listov, bielych kvetov a výraznej cesnakovej vône.

Medvedí cesnak je nenáročný aj na pestovanie doma. Najlepšie je zaobstarať si mladé rastlinky u špecializovaného predajcu, pretože semená potrebujú na klíčenie celých 14 mesiacov. Pôda by mala byť prednostne humózna a vlhká.

Prvé listy sa objavia už začiatkom februára. Nezabudnite listy pred varením dôkladne umyť, najmä ak ste ho nazbierali vo voľnej prírode – na ochranu pred pásomnicou líščou.

Okrem toho ho možno ľahko zameniť s jedovatými rastlinami ako konvalinka, jesenný krokus a áron. Ak máte pochybnosti, medvedí cesnak spoznáte podľa intenzívnej vône póru. Žiadna z podobných rastlín nemá taký silný cesnakový zápach.

Prírodné antibiotikum na pokožku

Medvedí cesnak nielen obohatí pokrmy svojou intenzívnou chuťou, ale dodá telu aj dôležité vitamíny a minerály. Bylina obsahuje obzvlášť vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. V skutočnosti má bylinka trikrát toľko vitamínu C ako pomaranče.

Len 67 gramov medvedieho cesnaku pokrýva celú dennú potrebu vitamínu C dospelého človeka. Cesnak tiež obsahuje veľa niacínu (vitamín B3), vitamín A a vitamín E a tiež dôležitých minerálov ako draslík, horčík, železo a vápnik.

V stredoveku bol medvedí cesnak považovaný za „čistič krvi“. Dnes je vedecky dokázané, že skutočne pozitívne vplýva na prietokové vlastnosti krvi a znižuje krvný tlak.

Dokáže zabrániť aj vysokej hladine cholesterolu a artérioskleróze. Ak teda chcete predísť infarktu a mozgovej príhode, mali by ste medvedí cesnak jesť pravidelne.

Cesnak je známy aj svojimi liečivými účinkami na chronické kožné vyrážky a lišajníky – je to vďaka protizápalovým vlastnostiam rastliny. Môžete ho aplikovať priamo na pokožku, keďže pôsobí aj zvonka ako prírodné antibiotikum. Na tento účel aplikujte čerstvo vylisovanú šťavu priamo na nepoddajný ekzém alebo iné kožné ochorenia.

Detoxikačný účinok

Medvedí cesnak podporuje črevnú flóru tým, že bojuje proti škodlivým baktériám a podporuje dobré baktérie. Pomáha obnoviť prirodzenú rovnováhu črevnej flóry. Ak napríklad antibiotiká narušia črevnú flóru, medvedí cesnak môže pomôcť opäť upraviť trávenie.

Vďaka vysokému obsahu glykozidov horčičného oleja povzbudzuje chuť do jedla a tráviace šťavy. Môžete tak predísť tráviacim problémom, ako je nadúvanie a žalúdočné kŕče.

Za výraznú zelenú farbu vďačí bylinka vysokému obsahu chlorofylu. Čím neskôr v sezóne bylinku zoženiete, tým viac chlorofylu obsahuje. Chlorofyl podporuje vstrebávanie horčíka a železa, ktoré obsahuje aj medvedí cesnak.

Okrem toho má chlorofyl detoxikačný účinok. Zelená rastlinná látka zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek kyslíkom. Má nielen zdraviu prospešný účinok, ale bojuje aj proti vráskam a akné.

Pre tých, ktorí milujú chuť cesnaku, ale chcú sa vyhnúť zápachu z úst a telesnému pachu po jeho konzumácii, je medvedí cesnak určite dobrou alternatívou. Bylina má podobne intenzívnu chuť ako cesnak, ale nespôsobuje nepríjemný zápach.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie