ROZHOVOR: Najlepšie bylinky rastú v záhrade. Aj z buriny urobíš svetové pesto (+recept na žihľavovú polievku)

Reklama
Influencerka a bylinková expertka Dida Mozoláková. Zdroj: Archív DM
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Z ktorej buriny dokážeme urobiť pesto?
  • Ako postupovať pri fermentácii byliniek?
  • Ktoré bylinky by sme toto leto nemali prehliadnuť?
  • Na ktoré bylinky si dať pozor?
  • Ako pripraviť krémovú žihľavovú polievku?

Ako by sme mali postupovať pri takej fermentácii?

Postup je veľmi jednoduchý, stačí vám iba soľ a voda. Ideálne je kombinovať bylinky s bežnou zeleninou ako kapusta, mrkva či cvikla. Niektoré bylinky sa dajú fermentovať aj samostatne, ako trebárs medvedí cesnak.

Pizza s bazalkou či rozmarínom, to je klasika. Čo dávate na pizzu vy?

Na pizzu môžeme dať pesto z divokých byliniek. Rada používam pikantné bylinky ako medvedí cesnak, kapucínka, žerušnica či cesnačka.

Liečivé bylinky a sladké maškrty. Ktoré kombinácie odporúčate pre deti?

S čokoládou či ovocím sa dá krásne pracovať v kombinácii s divokými bylinkami a aj takto ich vieme viac priblížiť deťom. Medzi obľúbené kombinácie patria jahody so sedmokráskami či kvietkami bazy, ale aj kyslé smrekové výhonky v čokoláde či raw dobroty so žihľavovými semiačkami alebo letné fermentované bylinkové limonády.

A čo reštaurácie? Využívajú potenciál divokých byliniek?

Divoké bylinky používajú veľmi málo, čo je škoda, pretože sú zadarmo a je ich mnoho. Plus je aspoň to, že si už viacero reštaurácií pestuje vlastné kuchynské bylinky alebo používajú mikrogreens.

Prezradíte váš obľúbený recept?

Z tých najjednoduchších by som vybrala krémovú žihľavovú polievku.

Žihľavová polievka

Potrebujeme:

  • 5 zemiakov
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 veľké hrste nasekanej žihľavy
  • 1 hrsť medvedieho cesnaku
  • 1,5 l zeleninového bujónu
  • 2 PL masla
  • korenie
  • soľ
  • lahôdkové tebi droždie (voliteľné)

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a pražíme na masle cca 2 minúty. Pridáme nakrájané zemiaky, mrkvu a zalejeme bujónom. Doplníme koreniny a počkáme cca 15 minút, kým sa uvaria zemiaky. Na záver pridáme nahrubo nakrájaný medvedí cesnak a žihľavu, všetko dohladka rozmixujeme. Môžeme ozdobiť krutónmi alebo nasucho opraženými semiačkami, ktoré potom jemne pukajú.

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie