Ktoré bylinky budete zbierať cez leto a čo z nich najradšej kuchtíte?
Zo záhrady to bude určite kozonoha hostcová, ktorú rovno pokosím, aby začala vyháňať mladé výhonky. Robievam z nej pesto alebo aj kvasenú kapustu. Leto patrí aj žihľavovým semiačkam, čo je zlatý grál divokej stravy kvôli ich výživovým hodnotám a liečivej sile, takisto sa ľahko skladujú na zimu.
Bylinky z prírody či z kvetináča? Aké sú rozdiely? Spoznáme ich v chuti?
Podľa chuti ani nie, ale podľa veľkosti a sily rozhodne áno. V prírode, kde má bylinka svoje prirodzené prostredie a priestor, je silnejšia a odolnejšia, čo sa prejaví aj na jej výživových a liečivých vlastnostiach. Aj ja doma pestujem hlavne kuchynské bylinky, ako je bazalka, tymian, oregano, kapucínka, nechtík či slez, ktoré sa v prírode prakticky nevyskytujú.
Ako netradične možno divoké bylinky využiť?
Neviem, či smoothie z divokých byliniek je netradičné, ale rozhodne ide o najefektívnejšie spracovanie. Z úplne netradičných mám rada fermentáciu, teda kvasenie – podobne ako pri kyslej kapuste. Je to zároveň aj spôsob, ako odložiť divoké bylinky na zimu.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)