ROZHOVOR: Najlepšie bylinky rastú v záhrade. Aj z buriny urobíš svetové pesto (+recept na žihľavovú polievku)

Reklama
Influencerka a bylinková expertka Dida Mozoláková. Zdroj: Archív DM
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Z ktorej buriny dokážeme urobiť pesto?
  • Ako postupovať pri fermentácii byliniek?
  • Ktoré bylinky by sme toto leto nemali prehliadnuť?
  • Na ktoré bylinky si dať pozor?
  • Ako pripraviť krémovú žihľavovú polievku?

Ktoré bylinky budete zbierať cez leto a čo z nich najradšej kuchtíte?

Zo záhrady to bude určite kozonoha hostcová, ktorú rovno pokosím, aby začala vyháňať mladé výhonky. Robievam z nej pesto alebo aj kvasenú kapustu. Leto patrí aj žihľavovým semiačkam, čo je zlatý grál divokej stravy kvôli ich výživovým hodnotám a liečivej sile, takisto sa ľahko skladujú na zimu.

Bylinky z prírody či z kvetináča? Aké sú rozdiely? Spoznáme ich v chuti?

Podľa chuti ani nie, ale podľa veľkosti a sily rozhodne áno. V prírode, kde má bylinka svoje prirodzené prostredie a priestor, je silnejšia a odolnejšia, čo sa prejaví aj na jej výživových a liečivých vlastnostiach. Aj ja doma pestujem hlavne kuchynské bylinky, ako je bazalka, tymian, oregano, kapucínka, nechtík či slez, ktoré sa v prírode prakticky nevyskytujú.

Správne skladovanie byliniek vám zabezpečí aj zásoby na zimu. Zdroj: Archív DM

Ako netradične možno divoké bylinky využiť?

Neviem, či smoothie z divokých byliniek je netradičné, ale rozhodne ide o najefektívnejšie spracovanie. Z úplne netradičných mám rada fermentáciu, teda kvasenie – podobne ako pri kyslej kapuste. Je to zároveň aj spôsob, ako odložiť divoké bylinky na zimu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie