Dávid stážoval v top reštaurácii sveta: Vyjedať blanšírovaný mozog z kačacej hlavy? Na to treba silný žalúdok

Reklama
Zdroj: archív DI, Instagram/dining_by_david

 „Zabili“ ma ale kačacie mozočky. Vyjedať blanšírovaný kačací mozog priamo z hlavy divej kačice, na to musí mať človek veľmi silný žalúdok… Naproti tomu aj krevety, ktoré sme servírovali ešte zaživa tak, že sa ešte trepotali na jazyku, možno označiť za delikátnu lahôdku (smiech).

V Nome ste napokon strávili štvrť roka. Ktoré pamätné momenty ste tam zažili?

Bol som pri tom, ako Nome udelili tretiu Michelinskú hviezdu. Približne o mesiac potom sme sa umiestnili na 1. mieste v rebríčku „50 Best“, čo znamenalo, že sme sa stali najlepšou reštauráciou na svete… Tieto dva momenty boli pre mňa najsilnejšie, pretože som bol súčasťou tímu, ktorý si to zaslúžil a odmakal. Samozrejme, majiteľ nám to dal aj patrične najavo. Bol to skvelý pocit aj zážitok.

Aké ste mali od stáže očakávania? Povedali by ste, že sa aj naplnili?

Popravde, myslel som si, že budem iba trhať bylinky a robiť tzv. špinavú robotu. Robil som jedno aj druhé, no prekvapilo ma, že po nejakom čase ma kolegovia brali ako plnohodnotného člena posádky.

Očakávania sa mi určite naplnili. S odstupom času som bol neskutočne rád, že som to tam vydržal. Obdivujem ľudí, ktorí dokážu v takomto tempe pracovať celé roky. Je to extrémne náročné, fyzicky aj psychicky, aj pre udržanie si partnerského vzťahu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dávid Iván (@dining_by_david)

Na papieri ste mali v Nome pracovať 8 hodín denne, napokon ste ťahali aj 16 až 20 hodín 5 až 6 dní v týždni. Bola to dobrá časová investícia?

Keď som bol v Nome, prišlo mi to ako úplná hlúposť. Aj na Slovensku sa pracuje v gastre bežne aj 14 – 16 hodín denne, no intenzita práce je neporovnateľná. Veľakrát som to chcel vzdať, no s odstupom času to vnímam ako úžasnú príležitosť a skvelú investíciu do budúcnosti. Ja z tej mojej žnem úrodu už dnes. Vďaka skúsenosti v Nome sa mi v gastre otvorilo množstvo dverí.

Stáž prebehla predminulý rok, potom ste pôsobili v Nórsku. Kde „kotvíte“ dnes?

Aktuálne som vo Viedni. Pracujem ako šéfkuchár pre relatívne veľkú firmu plus robím konzultanta rôznym hotelom a reštauráciám. S jednou rakúskou firmou tiež dovážame na Slovensko rôzne luxusné produkty pre gastro prevádzky. Čakám, čo mi popri tom všetkom ešte život prinesie…

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie