Na uchovávanie pečiva, syrov a zeleniny sa odporúčajú voskové vrecúška, ktoré pomáhajú potravinám dlhšie si udržať čerstvosť.
Aké zásady by sme mali dodržiavať pri skladovaní potravín a ich príprave, aby sme sa vyhli už spomínaným rizikám?
Vždy je nutné skladovať potraviny tak, ako je uvedené na obale, nedávať do kontaktu potraviny s ďalšími potravinami predstavujúcimi mikrobiálne riziko – tu má odborníčka na mysli napr. surové mäso, ktoré by nemalo prísť do kontaktu so zeleninou alebo inými potravinami. Informuje Denik.cz.
Zároveň pokiaľ mäso skladujeme v mrazničke, jednotlivé kusy mäsa pred uložením do mrazničky dáme do plastového vrecka alebo iného vhodného obalu. Potraviny je vhodné rozmrazovať pozvoľna pri teplote cca 5 ° C, aby nedošlo k nežiaducemu premnoženiu mikróbov a nezmrazovať už raz rozmrazené potraviny. Nie je vhodné robiť extrémne veľké nákupy potravín do zásoby, aby sa zbytočne nekazili.
Pokiaľ si plánujete väčšie nákupy napr. pred víkendom, je dobré najskôr navštíviť iné predajne a nechať nákup potravín až nakoniec. V domácnosti je dôležité plesnivé potraviny vždy hneď vyhodiť, aby sa pleseň nešírila, priestory na skladovanie potravín udržiavať čisté a pokiaľ možno bez kolísania teplôt a zamedziť prístupu hlodavcov a hmyzu.
Pojmy „dátum použiteľnosti“ a „dátum minimálnej trvanlivosti“ sú pre ľudí často mätúce. Aký je medzi nimi rozdiel? Môžeme potraviny konzumovať aj po dátume minimálnej trvanlivosti / dátume použiteľnosti?
Dátum použiteľnosti, na obale môže byť tiež „Spotrebujte do“, sa uvádza na potravinách, ktoré sú náchylnejšie na kazenie, ako sú mliečne alebo mäsové výrobky, a uvádza dobu, počas ktorej si potravina zachováva svoje špecifické vlastnosti a spĺňa požiadavky na zdravotnú nezávadnosť.
Pre spotrebiteľov to znamená potravinu skonzumovať do uvedeného dátumu. Na trhu sa po uplynutí tejto doby produkty už nesmú ďalej ani bezplatne distribuovať. Naproti tomu dátum minimálnej trvanlivosti vymedzuje dobu, počas ktorej si potravina zachováva svoje špecifické vlastnosti a zdravotnú nezávadnosť, ale aj neskôr je použiteľná. To sa týka hlavne trvanlivých potravín ako je ryža, cestoviny, cukor, olej, ocot a pod. Pokiaľ tieto potraviny nie sú znehodnotené napr. nejakým škodcom, sú použiteľné aj dlho po tomto dátume.