Dávate vajcia do chladničky a prečo NEUMÝVAŤ mäso? Expertka radí, ako zaobchádzať s jedlom

Reklama
Čo nepatrí do chladničky a prečo neumývať mäso? Zdroj: Freepik

Premýšľate často o tom, čo jete a či sa stravujete správne? A myslíte aj na to, ako s potravinami zaobchádzať, aby ste si nespôsobili zdravotné problémy?

O tom, aké chyby robíme pri manipulácii s jedlom v kuchyni a pri varení a čo nám hrozí, hovorí Jitka Götzová, riaditeľka českého Odboru bezpečnosti potravín na ministerstve poľnohospodárstva v rozhovore pre portál iDNES.cz.

Jednou z najčastejších chýb, ktorú ľudia robia, je to, že si pred prípravou jedla neumývajú ruky. Riziko sa zvyšuje aj vtedy, keď si ruky neumývajú ani počas varenia, napríklad po tom, čo manipulovali so surovým mäsom, a následne sa dotýkajú zeleniny alebo iných predmetov.

Tri dosky na krájanie

Ďalšou základnou chybou je, že nepoužívajú rôzne dosky na rôzne potraviny. Jedno na mäso, druhé na zeleninu a ďalšie na pečivo. To sú také evergreeny, ktoré sa opakujú neustále dookola, aj napriek akejkoľvek osvete. S umývaním rúk trochu pomohla epidémia covidu, ale určité zvyklosti v domácnostiach stále pretrvávajú.

Odborníčka rozhodne neodporúča umývať kuracie mäso pred prípravou.

„Hydina je často kontaminovaná baktériami, najmä Campylobacter. Ak kura umyjete v dreze, kvapky vody sa rozprsknú a kontaminujú celú pracovnú plochu. Následne, keď to utriete handričkou alebo hubkou, baktérie sa rozšíria úplne všade. Je to úplne zbytočné, pretože hydina z obchodu je pripravená na tepelnú úpravu. Stačí ju len vložiť do pekáča alebo hrnca,“ radí odborníčka.

Toto varovanie platí aj pre ostatné druhy mäsa, pretože tepelná úprava zničí všetky patogény.

Do chladničky nepatrí horúce

Dôležitá je aj teplota jedla, ktoré plánujete uložiť na neskôr. Nikdy nedávajte teplé pokrmy do chladničky. Počkajte, kým vychladnú, ale ani ich nenechávajte príliš dlho vonku, pretože to môže viesť k šíreniu baktérií. Ideálne je polievku čo najskôr vychladiť a uložiť do chladničky na približne štyri stupne.

Pre bežného spotrebiteľa je správne skladovanie a spracovanie potravín tou najlepšou cestou, ako sa vyhnúť ochoreniam z potravín, ku ktorým práve v letnom období dochádza častejšie. Všeobecným princípom je udržať pre ktorúkoľvek potravinu správny teplotný reťazec, aby sme zabránili množeniu a šíreniu baktérií ako je Salmonella alebo Campylobakter; a nedostali sa tak zbytočne do problémov.

Príliš vysoká skladovacia teplota môže viesť k nežiaducim reakciám, ako je zmena farby, vône alebo chute, či spôsobiť rast mikroorganizmov, čo je nebezpečné najmä u mäsa. Naopak príliš nízka teplota môže viesť hlavne pri ovocí a zelenine k nežiaducim zmenám farby a textúry. Nadmerný prístup svetla zapríčiní pri zemiakoch na klíčenie, pri tukoch a olejoch žltnutie, všeobecne tiež rozklad fotosenzibilných látok, čím mám na mysli rozklad vitamínu B2 a podobne. Pri vysokej vlhkosti je riziko rozmnoženia nežiaducich mikroorganizmov na povrchu, toto sa týka hlavne plesní. Pri príliš nízkej vlhkosti počas skladovania nehrozí bezpečnostné riziko priamo, ale produkt sa znehodnocuje vysychaním, okoraním alebo deformáciou. Každá gazdinka tiež vie, že počas skladovania musíme zabrániť prístupu škodcov.

Čo patrí do chladničky a čo nie?

Rada odborníčky znie: všetko, čo sa predáva v obchodoch v chladiacich boxoch, by malo ísť do chladničky. Hoci sa vajíčka predávajú mimo týchto boxov a môžu vydržať pri teplote do 24 °C, Götzová odporúča uložiť ich do chladničky, ak nemáte špajzu.

Chyby sa často robia pri skladovaní ovocia a zeleniny.

„Zemiaky, cibuľa a cesnak by mali byť uskladnené na chladnom a suchom mieste, ale chladnička nie je pre nich vhodná. Je dobré kupovať len menšie množstvá, ktoré stihnete spotrebovať. Nie všetku zeleninu a ovocie je nutné skladovať v chladničke, napríklad paradajky, citrusy, banány, cukety a jablká. Mrkvu alebo šaláty môžeme uchovávať vo vodnom kúpe, čím predĺžime ich čerstvosť,“ dodáva expertka.

Otváranie kečupu, horčice alebo džemov nie je potrebné dávať do chladničky, pretože zvyčajne obsahujú dostatok konzervantov na to, aby sa nepokazili. Je však dôležité naberať z týchto produktov vždy čistou lyžicou. Ak by sme ju olízali a následne vložili späť do fľaše, mohli by sme tam preniesť baktérie, ktoré spôsobia vznik plesne.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie