fbpx

Dá sa najesť zdravo, dobre a rýchlo? Na fast food zabudnime

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Z nezdravých potravín, polotovarov či z prázdnej špajze dokážeme vykúzliť ľahké, chutné a zdravé jedlo iba ťažko. Základom toho, aby sme sa stravovali zdravo, ale pritom chutne a ľahko, je plánovanie. Naplánujme si, čo budete celý týždeň jesť, aké potraviny potrebujete nakúpiť.

Rýchle jedlo vôbec nemusí byť nezdravé, ako je obvyklé vo fast foodoch, len je nutné zapojiť trošku fantázie a poctivej prípravy, píše portál zdravie.sk. Spočiatku môže byť také plánovanie ťažké, ale ak si na systém relatívne rýchlych jedál zvykneme, nebude nám to robiť problémy.

Rozumné zásoby potravín sú dôležité. Nakúpme si do mrazničky vrecúška s mixom zeleniny, špenát, fazuľové struky, karfiol či brokolicu. Ukázalo sa, že mrazená zelenina nie je o nič horšia, než čerstvá a navyše dlho vydrží. Kedykoľvek budeme hladní, pokojne aj večer, jednoducho vytiahneme vrecúško so zeleninou z mrazničky a chvíľku ju podusíme na troche masla.

Ďalším výborným pomocníkom je trvanlivé pečivo. Pripravme si zásobu knäckebrotov, celozrnných suchárov, lisovaného ražného chleba a kukuričných chlebíčkov. Tieto produkty majú zvyčajne dlhú trvanlivosť a ráno nemusíme riešiť, že predvčerom kúpené rožky sa hodia už akurát tak na strúhanku.

Veľmi populárnou prílohou poslednej doby sa stal kuskus. Ten môžeme mať doma, ale aj v šuplíku pracovného stola stále pripravený. Stačí ho len zaliať horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice a ďalej dochutiť podľa fantázie. Stačí pridať syr Cottage, nakrájané tofu, kúsky kuracieho mäsa alebo si ho pokojne užite s ovocím, bielym jogurtom a medom. Kuskus voľme skôr na raňajky a obed.

Do zásob zaraďme aj  konzervované červené aj biele fazule, kukuricu, hrášok, paradajky, nakladanú papriku a ryby. Tuniak vo vlastnej šťave so zeleninou je skvelá diétna večera, ktorú môžeme mať doma v zásobe, a jej príprava Vám zaberie maximálne pár minút.

Mliečne výrobky, ako je mozzarella, Cottage či tvaroh vám v chladničke vydržia relatívne dlho a môžete ich jesť rovno, bez zdĺhavej prípravy. Akékoľvek narýchlo vytvorené jedlo dochuťme dochucovadlami, ktoré majú samé o sebe dlhú životnosť. Môžeme použiť med, domácu zaváraninu, hrubozrnnú horčicu, pesto alebo chilli omáčku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie