Cukor výrazne zlacnel. Slovenská produkcia môže mať problém

Reklama
Na snímke vľavo cukor v v obchodnom reťazci a stroj nakladá na snímke vpravo rezky cukrovej repy v cukrovare spoločnosti Považský cukor a. s., 11. januára 2024 v Trenčianskej Teplej. Zdroj: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Konkrétne na stretnutí Trenčianskej Teplej, kde sa stretol s predstaviteľmi spoločnosti Považský cukor a. s., zástupcami Slovenského cukrovarníckeho spolku a Zväzu pestovateľov cukrovej repy na Slovensku.

„Pokiaľ ide o cukrovú repu a cukor ako produkt z cukrovej repy, je Slovensko sebestačné a dokonca časť produkcie aj vyváža. Vďaka existencii dvoch cukrovarov vyprodukujeme asi 8-tisíc kamiónov cukru v hodnote 130 až 140 miliónov eur. To je správna cesta, ktorou by sa mali uberať aj ďalšie oblasti slovenského poľnohospodárstva,“ vyjadril sa vtedy predseda vlády SR Robert Fico ešte v januári 2024, uvádza stránka Úradu vlády SR.

Nízke ceny zničia to jediné, čo máme 

K pestovaniu cukrovej repy sa vrátil aj Vysokoškolský poľnohospodársky podnik v Nitre. Ako sa vyjadril zástupca Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Jakub Mankovecký, pestovanie cukrovej repy je výhodné.

„Samozrejme, preto, že cenovo je to veľmi rentabilné a taktiež aj z pohľadu zlepšenia osevného postupu.“ Čo sa týka výrazného prepadu cien, tie podľa jeho vyjadrenia zatiaľ nepocítili, a to najmä z dôvodu, že cenu si určujú dopredu.

Farmári cukrovej repy si s cukrovarmi dohadujú sumy pred sezónou. Výkyvy z uplynulých mesiacov na ich ceny tento rok nemajú vplyv a tak im neprinesú straty. Celosvetová nízka cena cukru však môže v budúcnosti predstavovať problém pre chod slovenských výrobcov.

„V budúcich rokoch, ak sa situácia nezlepší a nezmení, môžu nastať problémy s cenami a s nimi aj so záujmom pestovateľov. Pokles plôch by mohol znamenať pokles sebestačnosti, čo by malo vplyv aj na naše cukrovary. Z ich pohľadu je nutné udržať podpory pre sektor,“ vysvetlil Mankovecký.

Nateraz straty nezaznamenali ani cukrovary. „Zatiaľ to vychádza, ale možno nás čaká zopár ťažkých rokov,“ uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku pre RTVS.

Rovnako však aj predseda Abelovič vníma, že znižovanie cien môže mať fatálny dopad na slovenskú produkciu. „Tak ako v súčasnosti platnej spoločnej poľnohospodárskej politike, takisto aj v novej spoločnej poľnohospodárskej politike na roky 2028 – 2034, ktorá sa začína formulovať,“ dodal Abelovič.

To, že cukrovary na Slovensku môžu byť ohrozené, potvrdzuje aj fakt, koľko sme ich mali v minulosti a koľko ich máme dnes. Zatiaľ čo predtým na našom území fungovalo až 10 cukrovarov, v súčasnosti fungujú posledné dva.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie