Je to naša jediná potravina, ktorú nedovážame zo zahraničia. Cena cukru klesá k neuveriteľným minimám. Na svetových trhoch je aj o tretinu nižšia ako predchádzajúci rok. Celosvetový prepad cien sa odzrkadľuje nielen v obchodoch, ale aj na slovenských cukrovaroch. Nízke ceny totiž ohrozujú ich existenciu, píše portál startitup.sk.
Ešte v novembri 2023 sa na svetových trhoch predávala jedna libra cukru (necelý pol kilogram) za približne 28 dolárových centov (približne 0,26 eura), informuje RTVS. Dnes je cena za toto množstvo o tretinu menšia.
Cukor za menej ako 20 centov
Analytička Eva Sadovská sa v reportáži pre RTVS vyjadrila, že dôvodom je to, že sa očakáva jeho prebytok. Predovšetkým z Brazílie, kde bude, pravdepodobne, historicky druhá najvyššia úroda alebo produkcia cukru.
Cena na svetovom trhu sa odvíja aj na cene cukru, ktorý bežne dostať v obchodoch. Ako podotkla analytička Sadovská, už v marci evidovali medziročný pokles cien cukru o približne 18 percent. „Keď je svetový trh na nízkych úrovniach, začína sa určitý tlak aj na lokálne ceny. My sa musíme prispôsobovať aj cenovo, aj všetkým,“ vyjadril sa predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.
Cukor je náš
Cukor je na Slovensku jedinou potravinou, v ktorej sme na 100-percentne sebestační a taktiež ho vyrábame z domácej suroviny, presnejšie slovenskej cukrovej repy. K slovenskému cukru sa vyjadril ešte v januári 2024 aj predseda vlády.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)