Cukor verzus umelé sladidlá: Majú alternatívy skutočne negatívny vplyv na zdravie?

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)

Dr. Karl Nadolsky, endokrinológ a odborný asistent klinického profesora na Univerzite humánnej medicíny v Michigane, povedal, že u mnohých svojich pacientov videl taký úbytok hmotnosti a často aj viac, keď prešli na diétne nápoje.

Dlhodobé štúdie o náhradách cukru však nezistili žiadne výhody pri chudnutí, ale dokonca ani škody. Z tohto dôvodu Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2023 odporučila, aby sa ľudia vyhýbali používaniu náhrad cukru na kontrolu hmotnosti alebo zlepšenie zdravia, pričom citovala výskum, ktorý ich spájal s väčšími rizikami zdravotných problémov, ako je cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia, obezita a skoršia smrť.

Cukrové alkoholy erytritol a xylitol sa tiež spájajú s väčším rizikom srdcového infarktu a mŕtvice. Je ťažké vyvodiť pevné závery zo štúdií o strave a zdraví. Tento typ výskumu je pozorovací, čo znamená, že môže spájať konzumáciu náhrad cukru s určitými zdravotnými účinkami, ale nemôže dokázať príčinu a následok, povedala Valisa E. Hedrick, docentka výživy na Virginia Tech. Je možné, že konzumenti diétnej sódy sú na začiatok jednoducho menej zdraví, vysvetlila. Alebo možno iné zložky v potravinách alebo nápojoch sú zodpovedné za spôsobenie škody.

Výskum je prakticky nemožný

Mnoho vedcov sa pokúšalo vysvetliť tieto obmedzenia a stále našli konzistentné súvislosti medzi sladidlami a zdravotnými problémami, povedal Dr. Jim Krieger, emeritný profesor washingtonskej univerzity verejného zdravia.

Ale na úplné vyriešenie týchto problémov príčiny a následku by vedci potrebovali navrhnúť štúdie, ktoré priamo merajú, ako náhrady cukru ovplyvňujú ľudské zdravie z dlhodobého hľadiska, povedala Marion Nestle, emeritná profesorka výživy, potravinových štúdií a verejného zdravia na univerzite v New Yorku. A ten výskum je prakticky nemožný. „Nemôžete zavrieť ľudí dostatočne dlho na to, aby ste ich nakŕmili jedným alebo druhým umelým sladidlom a videli, čo sa stane,“ povedala.

Napriek tomu niektoré (ale nie všetky) dobre kontrolované štúdie na zvieratách a malé experimenty na ľuďoch, ktoré môžu ukázať príčinu a následok, ukázali náznaky toho, ako môžu niektoré sladidlá viesť k zdravotným problémom, povedal Dr. Krieger. Niektoré výskumy zistili, že cukrové alkoholy môžu zvýšiť riziko zrážania krvi, a tým aj riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody, a že iné náhrady cukru môžu zmeniť črevný mikrobióm a zhoršiť kontrolu hladiny cukru v krvi.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie