fbpx

Cukor verzus umelé sladidlá: Majú alternatívy skutočne negatívny vplyv na zdravie?

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Náhrady cukru sú rozdelené do skupín podľa toho, ako sa vyrábajú. Umelé sladidlá sú syntetické potravinárske prídavné látky, ktoré sú podľa Food and Drug Administration (FDA) 200 až 20 000-krát sladšie ako stolový cukor. Od roku 1970 agentúra schválila šesť z nich:

  • aspartám (predávaný pod obchodnými názvami NutraSweet a Equal),
  • sukralóza (Splenda),
  • sacharín (Sweet’N Low),
  • acesulfám draselný (Sweet One, Sunett),
  • neotam (Newtame)
  • advantam

Rastlinné a ovocné sladidlá sa vyrábajú z listov alebo plodov určitých rastlín a podľa FDA sú najmenej 100-krát sladšie ako cukor. Zahŕňajú výťažky z rastliny stévia a z mníšskeho ovocia. Thaumatin, menej bežné nízkokalorické sladidlo predávané pod značkou Talin, sa vyrába zo západoafrického ovocia katemfe (zázračné ovocie). FDA všeobecne uznáva tieto sladidlá ako bezpečné, takže ich výrobcovia môžu pridávať do jedál a nápojov.

Cukrové alkoholy, ktoré nie sú ani cukry, ani alkoholy, sú typom uhľohydrátov, ktoré chutia sladko, ale majú menej kalórií (a uhľohydrátov) ako cukor. Majú názvy ako sorbitol, xylitol, manitol a erytritol a prirodzene sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a zeleniny, ako sú ananásy, sušené slivky a huby. Druhy používané v balených výrobkoch sú vyrábané synteticky a povolené FDA na použitie ako náhrada cukru.

Prínosy i riziká

Existujú určité dôkazy, že ak pravidelne piješ cukrom sladené nápoje, ako sú limonády a sladké čaje, prechod na diétne verzie ti môže pomôcť trochu schudnúť – ak nebudeš konzumovať viac kalórií z iných zdrojov, povedala Maya Vadiveloo, docentka výživy na univerzite v Rhode Island.

V jednom prehľade 12 ľubovoľne vybraných klinických štúdií z roku 2022, z ktorých väčšina trvala šesť mesiacov alebo menej, výskumníci dospeli k záveru, že nahradenie nápojov sladených cukrom nízkokalorickými alebo bezkalorickými sladenými nápojmi by mohlo viesť k určitému úbytku hmotnosti – v priemere okolo dvoch až troch kilogramov – u dospelých s nadváhou alebo obezitou a ktorí majú (alebo sú rizikom vzniku cukrovky).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie