Cukor verzus umelé sladidlá: Majú alternatívy skutočne negatívny vplyv na zdravie?

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)

Keď umelé sladidlá vstúpili na americký trh v 50-tych rokoch minulého storočia, výrobcovia potravín urobili veľké tvrdenie: že dokážu uspokojiť americký chuť na sladké bez negatívnych zdravotných účinkov – a kalórií – cukru.

V súčasnosti sa umelé sladidlá a iné náhrady cukru stali všadeprítomnými v ponuke potravín a objavujú sa v množstve produktov vrátane diétnych limonád, krájaného chleba a jogurtov s nízkym obsahom cukru – nehovoriac o tvojej rannej káve.

Ale otázky o náhradách cukru sa víria už desaťročia, pričom vedci a úradníci verejného zdravotníctva naznačujú, že môžu prichádzať s určitými vlastnými zdravotnými rizikami, píše portál nytimes.com.

Výskum o tom, ako náhrady cukru ovplyvňujú naše telo, je predbežný, zložitý a niekedy protichodný. „Na ľuďoch neboli študované tak, ako by mali byť,“ povedal Dr. Dariush Mozaffarian, kardiológ a riaditeľ Inštitútu Jedlo je medicína na Univerzite Tufts v Massachusetts.

Náhrady cukru

Čo je náhrada cukru? Tento výraz zahŕňa celý rad látok, ktoré chutia sladko, ale chýbajú im kalórie nachádzajúce sa v cukre. Niekedy sú sto až desaťtisíckrát sladšie ako cukor, takže máločo znamená veľa.

Používajú sa na sladenie mnohých „nesladených“ a „diétnych“ jedál a nápojov, vrátane energetických nápojov, žuvačiek, cukríkov, pečiva a mrazených dezertov. Mnohé sa predávajú aj ako samostatné produkty, v práškovej alebo tekutej forme.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie