Mnohí záhradkári počas letných dní zažívajú bohatú úrodu paradajok, paprík a cukiet. Ak to prekvapí aj teba, nemusíš podliehať panike. Plody zo záhrady sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Možno ich konzervovať, sušiť alebo pripravovať ako omáčky. A určite sa môžeš inšpirovať aj s mnohými receptami.
Paprika
Paprika pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, kde ju pôvodní obyvatelia odjakživa používali ako prísadu do jedál, často ako korenie. Semená papriky sa do Európy prvýkrát dostali v 19. storočí.
Spočiatku sa paprika pestovala len ako okrasná rastlina. Postupne sa však stala obľúbeným korením a nakoniec aj chutnou zeleninou. Často sa nazývala španielskym, tureckým alebo maďarským korením, pretože sa z týchto krajín rozšírila do strednej Európy.
Paprika dodáva jedlám nielen chuť a farbu, ale má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. V závislosti od odrody obsahuje až päťkrát viac vitamínu C ako citrusové plody, ako aj vitamíny B a E a provitamín A.
Papriky sú tiež bohatým zdrojom draslíka, horčíka, fosforu, zinku, železa a jódu. Paprika vyniká obsahom antioxidantov a v porovnaní so zelenou paprikou má červená paprika viac vitamínov a živín, ako aj karoténu.
Pálivé papričky sú zaujímavou kapitolou samy o sebe. Obsahujú látku kapsaicín, ktorá podporuje zahriatie organizmu, vyšší výdaj energie a tiež potláča chuť na nezdravé jedlo. Ďalšie látky v pálivých papričkách podporujú trávenie a urýchľujú metabolizmus. Zaujímavé je aj to, že chilli papričky majú najväčší vplyv na chudnutie u tých, ktorí ich nie sú zvyknutí konzumovať.
Chutné omáčky
Na Balkáne sa čili papričky často používajú do ajvaru, omáčky, ktorá dopĺňa pečené mäso, údeniny, syry a pečivo.
Pre tureckú kuchyňu je typická muhammara z grilovanej červenej papriky, horúceho pyré a strúhanky, ochutená praženou mletou rascou, strúčikmi cesnaku a melasou z granátového jablka. Ak navštíviš Sicíliu, určite ochutnaj caponatu. Ide o zmes pečenej zeleniny, kapár, olív a korenia. Netreba zabudnúť ani na grécku nátierku ktipiti, ktorá sa pripravuje z pečených lúpaných strukov, fety, cesnaku, olivového oleja a mletej červenej papriky.
Paradajky
Podobne ako paprika, aj paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky. Predtým, ako sa začali šľachtiť, boli plody ešte menšie ako dnes populárne cherry paradajky.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)