Croissant ako znak bohatstva? Drahé maslo netrápi len Slovensko

Reklama
Ilustračné snímky Zdroj: Pexels/Markus Spiske, Pixabay

Cena masla v celej Európe prudko stúpa, čo výrazne ovplyvňuje výrobu tradičného maslového pečiva, najmä vo Francúzsku, kde je maslo neodmysliteľnou súčasťou kuchyne. Francúzski pekári, ktorí patria k najväčším spotrebiteľom tohto mliečneho produktu, sa obávajú, že drahšie pečivo, ako napríklad croissanty, odradí zákazníkov, píšu tvnoviny.sk.

Parížsky pekár Arnaud Delmontel, známy pre svoje kvalitné croissanty, si na výrobe zakladá a maslo považuje za nenahraditeľnú surovinu. Na každé tri a pol kila cesta použije kilogram masla. Margarín do svojich receptov nezaraďuje, pretože podľa neho by to výrazne znížilo kvalitu jeho produktov. „Používať margarín je ako predávať Ferrari s motorom z Dacie – jednoducho to nefunguje,“ tvrdí Delmontel.

Kým v supermarketoch stoja croissanty z margarínu približne jedno až jedno a pol eura, pravé maslové croissanty z prestížnych pekární môžu dosahovať cenu až šesť eur. Pekári vo veľkom nakupujú maslo, pričom spotrebujú niekoľko 25-kilogramových balení denne. Cena tejto suroviny sa však od septembra zvýšila o 25 %, pričom jedno balenie teraz stojí 10 eur, oproti ôsmim eurám pred pár mesiacmi.

Nárast cien masla postihol celú Európsku úniu. Najlacnejšie 250-gramové balenie nájdu zákazníci v Rumunsku, kde stojí okolo dvoch eur, zatiaľ čo Dáni za rovnaké balenie zaplatia takmer päť eur. V porovnaní s minulým rokom vzrástli ceny masla o takmer 30 %. V niektorých krajinách už vlády prijímajú opatrenia na zníženie cien. V Poľsku sa napríklad rozhodli uvoľniť tisíc ton masla zo štátnych strategických rezerv, aby stabilizovali jeho cenu na trhu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie