Veľké množstvo čokoládových výrobkov obsahuje vysoké koncentrácie nebezpečných ťažkých kovov, ako podľa Fox Business a CNN zistila nová štúdia. Aj keď sa sústredí iba na americký trh, jej výsledky sú varovaním aj pre zvyšok sveta. Vedci odporúčajú konzumovať čokoládu menej často a v menšom množstve. Informuje wn24.cz.
Už predtým nezávislé testovacie agentúry a spotrebiteľské skupiny zistili kontamináciu čokoládových produktov ťažkými kovmi. S novými dôkazmi prišli experti z elitnej súkromnej Univerzity George Washingtona so sídlom vo Washingtone.
Ich štúdia má váhu hlavne preto, že na rozdiel od tých predchádzajúcich bola skutočne dlhodobá, trvala celých osem rokov. Vedci testovali 72 kakaových spotrebiteľských produktov na prítomnosť olova, kadmia a arzénu v rokoch 2014, 2016, 2018 a 2020.
Testy obstarávala Consumer Labs, nezisková organizácia zaoberajúca sa testovaním rôznych produktov pre zdravie a výživu podľa zadania tretích strán. Vzorky posielali do rôznych laboratórií, aby maximalizovali presnosť a vierohodnosť výsledkov.
Výskum sa zameral na horkú čokoládu, pretože obsahuje najväčšie množstvo kakaa. Celkom 43 produktov prekročilo maximálnu prípustnú hranicu olova stanovenú v štáte Kalifornia, upozornila stanica Fox Bussines s odkazom na výsledky testov.
S čokoládou opatrne
Celkom 35 percent čokoládových produktov potom podľa výsledkov zverejnených v časopise Frontiers in Nutrition prekročilo zdravú úroveň pre kadmium. Štúdia však nezistila žiadne významné hladiny arzénu, píše server CNN.
Povolené úrovne ťažkých kovov sa líšia štát od štátu nielen v USA, ale aj vo svete. Výskum hlavne pripomína, že nemáme zabúdať na možné negatívne účinky nadmernej konzumácie čokolády a na vhodnosť jej menej častej konzumácie v menších dávkach.
Olovo a kadmium sú neurotoxickými kovmi zvyšujúcimi riziká rakoviny, chronických chorôb a reprodukčných a vývojových problémov. Ich príjem do organizmu je najviac rizikový pre chronicky chorých jedincov, tehotné ženy a malé deti.
Napríklad olovo sa nachádza aj v ovocí a zelenine, vo vode, skrátka takmer všade. Ťažkým kovom sa vyhnúť nemožno, pretože sú prirodzenou súčasťou zemskej kôry. Kontaminujú pôdu, na ktorej pestujeme plodiny.
Ťažké kovy obsahujú aj hnojivá. Niektorá pôda je preto toxickejšia ako iná a plodiny, ktoré sa na nej pestujú, zdraviu škodlivejšie. Hlavná autorka štúdie Danielle Fugera však upokojila, že zdraví dospelí, ktorí jedia čokoládu opatrne, sa nemajú čoho báť.