Od staroveku ľudia konzumujú uhorky a používajú ich aj v tradičnej medicíne. A je to nielen kvôli tomu, že uhorky poskytujú potrebnú hydratáciu a ochladenie pre telo najmä tam, kde je veľká horúco.
Kto by nepoznal šalátové uhorky – dobrotu, ktorá obzvlášť teraz v lete chutí úplne dokonale? Majú výbornú chuť, ale aj skvelé účinky na naše zdravie, píše portál blesk.cz. A majú aj praktické využitie. Čo všetko tento zelený zeleninový zázrak dokáže? A čo sa stane s našim telom, keď ho budeme konzumovať skutočne pravidelne každý deň?
Uhorky obsahujú fisetín, čo je látka, ktorá preukázateľne pomáha nášmu mozgu. Okrem toho obsahujú uhorky aj fosfor. Nedostatok fosforu súvisí so zvýšeným rizikom kognitívnych ochorení.
Flavonoid fisetín obsiahnutý práve v uhorkách vzbudil veľkú pozornosť medzi výskumníkmi rakoviny. Popri antioxidačných a protizápalových vlastnostiach je táto látka spojená so znížením rizika vzniku konkrétnych typov rakoviny.
Uhorky obsahujú diétnu vlákninu a veľké množstvo vody, čo pomáha veľmi významne pri trávení. Vitamíny v uhorkách tiež pomáhajú zlepšiť fungovanie tráviaceho systému. Jedna uhorka denne a vyrieši problémy spojené s pohybom čriev, čím sa zbavíte okrem iného zápchy a ďalších problémov.
Približne 95 percent uhorky tvorí voda, takže keď budeme konzumovať jednu denne, zlepšíme tak celkovú úroveň hydratácie tela. To samozrejme pozitívne ovplyvní vaše celkové zdravie.
Tým, že obsahuje uhorka veľa vody, udržuje pokožku hydratovanú. Navyše obsahuje vitamíny B ako niacín a riboflavín spolu s vitamínom C a zinkom, ktoré sú kľúčové pre kvalitu pokožky. Uhorka tiež obsahuje kyselinu kofeovú, ktorá pomáha pri podráždení a zápale kože.
Uhorky obsahujú širokú škálu fenolových zlúčenín, flavonoidov a triterpénov. Podľa vedcov je zvýšený príjem uhoriek sľubný aj pri kontrole vysokej hladiny cukru v krvi. Okrem toho obsahujú uhorky draslík, horčík a vitamín K, čo sú látky dôležité pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Nižšie hladiny horčíka a draslíka sú spájané s vyšším krvným tlakom, takže pravidelná konzumácia uhorky zníži tlak. Ale navyše zníži aj cholesterol.
Vďaka vitamínu K a vápnika budú pevnejšie aj vaše kosti. Zistilo sa, že vitamín K znižuje riziko zlomenín kostí a tiež hrá dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika v kostiach.
Najrôznejšie štúdie preukázali, že uhorky majú prirodzené detoxikačné vlastnosti a pravidelný príjem tejto zeleniny pomôže očistiť pečeň a črevá od nečistôt a toxínov, čím sa zlepší celkové zdravie organizmu.
Vysoký obsah vody v uhorkách nám pomôže dosiahnuť rýchle nasýtenie, takže ovládnete oveľa ľahšie prejedanie, ktoré vám môže kaziť snahy o chudnutie. Navyše uhorka neobsahuje tuky a je nízkokalorická, takže skvelá voľba pre všetkých, ktorí si držia štíhlu líniu!