Čo vaša pokožka potrebuje viac než krémy? Táto ingrediencia chráni pred UV žiarením a zápalom

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/cottonbro studio

Pri podráždenej, červenej alebo suchej pokožke často siahneme po rôznych krémoch, sérach a iných prípravkoch, aby sme zmiernili zápaly a zlepšili stav pleti. Hoci tieto produkty môžu byť účinné, výživa je tiež dôležitá pre zdravie pokožky. Omega-3 mastné kyseliny sú známe pre svoje pozitívne účinky na srdce, no pomáhajú aj pri zmierňovaní zápalových stavov pokožky.

Zápal pleti môže byť spôsobený rôznymi faktormi – od znečistenia, zlého spánku až po konzumáciu alkoholu a fajčenie. Omega-3 mastné kyseliny, predovšetkým EPA, znižujú tvorbu zápalových molekúl, ako sú prostaglandíny a cytokíny. Jedna prehľadová štúdia obsahujúca 38 výskumov ukázala, že omega-3 doplnky môžu zmierniť začervenanie a opuch pri zápalových stavoch pokožky, ako je psoriáza, ekzém a akné. Píše o tom mindbodygreen.com.

Posilnenie ochrannej bariéry pokožky

Kožná bariéra je najvrchnejšia ochranná vrstva pokožky, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní hydratácie a jednotného tónu pleti. Nedostatok esenciálnych mastných kyselín, vrátane omega-3, vedie k vysušeniu pokožky, jej šúpaniu a zníženej odolnosti voči podráždeniu. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú posilniť kožnú bariéru, chránia pleť pred dráždivými látkami, udržujú vlhkosť a zlepšujú jej štruktúru. Výskum ukázal, že kombinácia omega-3 doplnkov a topických prípravkov priniesla lepšie výsledky u osôb s psoriázou v porovnaní s použitím samotných topických produktov.

Ochrana pred UV žiarením

Dlhodobé vystavovanie pokožky UV žiareniu spôsobuje zápaly a predčasné starnutie. Štúdie naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny dokážu zmierniť zápaly spôsobené slnečným žiarením a chrániť pleť pred následkami UV žiarenia, ako je oslabená imunitná reakcia a zvýšená citlivosť na slnko.

Odkiaľ ich prijímať

Na zvýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín môžete využiť nielen doplnky stravy, ale aj rôzne potraviny. Zaraďte do svojho jedálnička ryby, ako sú losos, makrela, sardinky a ančovičky, ale aj ľanové semienka, chia semienka a vlašské orechy – ideálne každý týždeň, ba dokonca každý deň.

Na dosiahnutie terapeutického účinku, teda zmienených zdravotných výhod, sa odporúča denne prijímať 1 000 až 4 000 miligramov kombinácie EPA a DHA.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie