Jedlá vo vnútrozemí sú väčšinou výdatné, plné mäsa a výrazných chutí. Jedným z príkladov je čobanac. Ide o pikantný guláš, v ktorom nájdete bravčové a hovädzie, mnohokrát aj zverinu alebo jahňacie. Všetko dopĺňa množstvo zeleniny, vďaka pomalému vareniu je výsledkom guláš plný chutí a rozpadajúceho sa mäsa.
Pod týmto názvom sa neskrýva nič iné ako šalát s chobotnicou. Ide o veľmi ľahký pokrm, ktorý je pre letné dni ako stvorený. Základom je krehká chobotnica podávaná na šaláte. Väčšinou nechýba cibuľa, petržlenová vňať, kapary a najemno nakrájané varené zemiaky. Sviežu chuť zaisťuje olivový olej a citrónová šťava.
Jahňacie pečené na ražni – to je janje na ražnju. Mäso je okorenené bylinkami a potom sa pomaly pečie na otvorenom ohni. Vďaka tomu je výsledkom krásne krehké jahňacie odpadávajúce od kosti, ktoré pritom krásne vonia aj chutí. Často sa podáva s pečenými zemiakmi a šalátom.
Tento jednoduchý pokrm je veľmi obľúbený v oblasti Dalmácie. Základom je iba hovädzie mäso a zemiakové halušky. Mäso je naložené v octe a bylinkách, varí sa spoločne so zeleninou a červeným vínom. Vďaka tomu získa typickú bohatú chuť. Podáva sa so zemiakovými haluškami preliatymi lahodnou omáčkou.
Chorvátska kuchyňa je veľmi založená na mäse. Väčšinou sa tak jedná o výdatné jedlá. Avšak najmä na pobreží vás čakajú aj ľahšie pokrmy, dominantou sú tu samozrejme morské plody. Ale na výber máte z množstva možností.