Chutné a rýchle recepty na tiramisu dezert BEZ drahého mascarpone. Vyskúšajte tiež famóznu roládu

tiramisu
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers, freepik
Reklama

Ingrediencie:

  • 100 g múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia veľkosti M
  • 50 ml mlieka
  • 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 250 g syra mascarpone
  • 2 stredne veľké žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 25 ml vody
  • 100 ml espresso kávy
  • nesladený kakaový prášok
tiramisu roláda
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/KamranAydinov

Postup:

  1. Do malého hrnca nasypte 50 gramov cukru a zalejte 25 ml vody. Miešajte, aby sa cukor čo najviac rozpustil. Potom zahrievajte na strednom ohni, kým sa na povrchu nevytvoria malé biele bublinky.
  2. Dva vaječné žĺtky pridajte do misky, nastavte mixér na najvyššiu rýchlosť a vajcia šľahajte, kým nebudú svetlé a nadýchané.
  3. Keď je cukrový sirup hotový a ešte horúci, pomaly ho tenkým prúdom prilievajte do vajíčok, pričom majte mixér zapnutý na vysoké otáčky. Miešajte, kým zmes nevychladne a nestane sa hustou a krémovou (zvyčajne to trvá asi 10 minút). Táto zmes je kľúčovou zložkou mnohých klasických receptov na koláče. Vďaka svojej ľahkej textúre a bohatej chuti sa často používa ako základ pre peny, krémy a iné dezerty.
  4. V druhej miske jemne premiešajte mascarpone, kým nebude mäkké a krémové. Keď je hladké, pridajte vyšľahaný vaječný krém. Suroviny zmiešajte metličkou alebo elektrickým šľahačom pri stredne nízkej rýchlosti.
  5. Preosejte múku na piškótové cesto a pridajte sódu bikarbónu. V ďalšej mise vyšľahajte mixérom štyri vajcia so 130 gramami cukru do peny bledej farby (približne 15-20 minút). Potom nalejte studené mlieko, zmes ešte trochu prešľahajte pri nízkych otáčkach.
  6. Do vaječnej zmesi postupne pridávajte preosiatu múku. Stierkou jemne premiešajte krúživými pohybmi, začnite odo dna misy a postupujte smerom nahor, aby bolo cesto ľahké a vzdušné. Pokračujte, kým sa všetka múka úplne nepremieša a cesto nebude hladké a bez hrudiek.
  7. Pripravte si plech s rozmermi približne 28 x 38 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Zmes vylejeme na pripravený plech a jemne rozotrieme, aby pokryla rovnomerne celý povrch. Piškótu pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C 6 minút. Dávajte pozor, aby ste cesto nepiekli dlhšie, pretože môže vyschnúť. Po upečení piškótu odložte, aby mierne vychladla.
  8. Upečené cesto položte s papierom na pečenie na rovnú plochu. Vrch zakryte fóliou a jemne zatlačte, aby sa spojili. Potom cesto otočte. Opatrne nožom stiahnite papier na pečenie, aby ste piškótu nepotrhali. Okraje rovno narežte ostrým nožom.
  9. Pomocou čajovej lyžičky opatrne nakvapkajte studenú kávu na piškótu, aby navlhla. Dávajte pozor, aby ste nenaliali na cesto príliš veľa kávy, pretože to spôsobí, že koláč bude príliš mäkký a bude sa ťažko rolovať.
  10. Pripravený krém rovnomerne rozotrite po celom povrchu piškóty. Vyhlaďte ho špachtľou, ale po okrajoch nechajte trochu krému. Pomôže to zabrániť vytekaniu krému pri rolovaní. Pomocou potravinovej fólie stočte piškótu s krémom napevno do tvaru rolky. Zakryte fóliou, konce stočte a roládu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním rozbaľte a bohato posypte kakaovým práškom.
1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)