Ingrediencie:
- 100 g múky
- 130 g kryštálového cukru
- 4 vajcia veľkosti M
- 50 ml mlieka
- 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 250 g syra mascarpone
- 2 stredne veľké žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 25 ml vody
- 100 ml espresso kávy
- nesladený kakaový prášok
Postup:
- Do malého hrnca nasypte 50 gramov cukru a zalejte 25 ml vody. Miešajte, aby sa cukor čo najviac rozpustil. Potom zahrievajte na strednom ohni, kým sa na povrchu nevytvoria malé biele bublinky.
- Dva vaječné žĺtky pridajte do misky, nastavte mixér na najvyššiu rýchlosť a vajcia šľahajte, kým nebudú svetlé a nadýchané.
- Keď je cukrový sirup hotový a ešte horúci, pomaly ho tenkým prúdom prilievajte do vajíčok, pričom majte mixér zapnutý na vysoké otáčky. Miešajte, kým zmes nevychladne a nestane sa hustou a krémovou (zvyčajne to trvá asi 10 minút). Táto zmes je kľúčovou zložkou mnohých klasických receptov na koláče. Vďaka svojej ľahkej textúre a bohatej chuti sa často používa ako základ pre peny, krémy a iné dezerty.
- V druhej miske jemne premiešajte mascarpone, kým nebude mäkké a krémové. Keď je hladké, pridajte vyšľahaný vaječný krém. Suroviny zmiešajte metličkou alebo elektrickým šľahačom pri stredne nízkej rýchlosti.
- Preosejte múku na piškótové cesto a pridajte sódu bikarbónu. V ďalšej mise vyšľahajte mixérom štyri vajcia so 130 gramami cukru do peny bledej farby (približne 15-20 minút). Potom nalejte studené mlieko, zmes ešte trochu prešľahajte pri nízkych otáčkach.
- Do vaječnej zmesi postupne pridávajte preosiatu múku. Stierkou jemne premiešajte krúživými pohybmi, začnite odo dna misy a postupujte smerom nahor, aby bolo cesto ľahké a vzdušné. Pokračujte, kým sa všetka múka úplne nepremieša a cesto nebude hladké a bez hrudiek.
- Pripravte si plech s rozmermi približne 28 x 38 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Zmes vylejeme na pripravený plech a jemne rozotrieme, aby pokryla rovnomerne celý povrch. Piškótu pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C 6 minút. Dávajte pozor, aby ste cesto nepiekli dlhšie, pretože môže vyschnúť. Po upečení piškótu odložte, aby mierne vychladla.
- Upečené cesto položte s papierom na pečenie na rovnú plochu. Vrch zakryte fóliou a jemne zatlačte, aby sa spojili. Potom cesto otočte. Opatrne nožom stiahnite papier na pečenie, aby ste piškótu nepotrhali. Okraje rovno narežte ostrým nožom.
- Pomocou čajovej lyžičky opatrne nakvapkajte studenú kávu na piškótu, aby navlhla. Dávajte pozor, aby ste nenaliali na cesto príliš veľa kávy, pretože to spôsobí, že koláč bude príliš mäkký a bude sa ťažko rolovať.
- Pripravený krém rovnomerne rozotrite po celom povrchu piškóty. Vyhlaďte ho špachtľou, ale po okrajoch nechajte trochu krému. Pomôže to zabrániť vytekaniu krému pri rolovaní. Pomocou potravinovej fólie stočte piškótu s krémom napevno do tvaru rolky. Zakryte fóliou, konce stočte a roládu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním rozbaľte a bohato posypte kakaovým práškom.
1 2