Choroby z potravín, ktoré dokážu pokaziť nielen letnú dovolenku

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/jcomp)

Brušný týfus – medzi príznaky patrí dlhá horúčka, únava, bolesť hlavy, nevoľnosť, bolesť brucha a zápcha alebo hnačka. Pokiaľ človek ide do zeme s vyšším rizikom tejto infekcie, mal by sa nechať pred cestou očkovať.

Cholera – infekcia často prebieha bez príznakov, ale niekedy môže byť závažná. U každého desiateho jedinca sa môžu objaviť intenzívne hnačky, prípadne zvracanie a kŕče nôh. Nebezpečná je najmä veľmi rýchla dehydratácia organizmu. Tou najlepšou prevenciou je opäť očkovanie.

Pozor na parazity

Okrem infekčných bakteriálnych ochorení môžete byť kontaminovaní z nedostatočne upravených a neumytých potravín i vody napr. parazitmi:

Toxoplasma gondii – jednobunkový parazit, ktorý sa môže dostať do tela v kontaminovanej potravine alebo vode, najmä v nedostatočne tepelne opracovanom bravčovom mäse alebo v divine. Väčšina ľudí je bez príznakov alebo má príznaky bežnej virózy.

Giardia – veľmi častá príčina chorôb z vody alebo potravín.

Meňavka úplavičná – parazit, ktorý môže stáť za cestovateľskou hnačkou v rozvojových krajinách.

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie