fbpx

Choroby z potravín, ktoré dokážu pokaziť nielen letnú dovolenku

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/jcomp)

Ide o veľmi vážne ochorenie, ktoré môže zasiahnuť uzliny, vnútorné orgány alebo mozog. Priebeh kolíše od ľahkých až po život ohrozujúce štádiá a môže končiť aj smrťou. Obzvlášť nebezpečná môže byť pre tehotné ženy, novorodenca, starších dospelých a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Na začiatku ťažkej formy býva vysoká teplota, intenzívna bolesť hlavy, malátnosť, bolesť svalov, vracanie a občas aj žalúdočné problémy a hnačka.

Inkubačná doba listeriózy je 11 až 70 dní, priemerne 31 dní.

Bacilová červienka

Horúčky, zimnica, kŕčovité bolesti brucha a hnačky s prímesou hlienu a krvi môžu upozorniť na vysoko nákazlivú bacilárnu úplavicu. Ochorenie je závažné z dôvodu možnej dehydratácie organizmu a perforácie steny hrubého čreva.

Pôvodcom bacilárnej úplavice sú baktérie rodu Shigella, značne citlivé na vplyvy vonkajšieho prostredia. Na vznik úplavice stačí veľmi nízka infekčná dávka. Zdrojom infekcie býva chorý človek či rekonvalescent, prenos sa uskutočňuje priamym kontaktom alebo zriedkavo nepriamo kontaminovanými predmetmi a potravinami, na ktoré sa infekcia môže preniesť pomocou vody alebo múch.

Tou najlepšou prevenciou je dodržiavanie hygienických pravidiel a návykov. Po každom použití toalety a vždy pred prípravou a konzumáciou jedla je dôležité dôkladne si umyť ruky. Pred konzumáciou je taktiež nutné umyť všetky druhy ovocia a zeleniny.

Ak už ochoriete na túto infekciu, je vždy nutná hospitalizácia.

Z exotických krajín si môžete dnes doviezť aj

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie