Leto je obdobím dovoleniek, grilovania a piknikov. Táto radostná sezóna však môže byť narušená chorobami z kontaminovaných potravín a nápojov, ktoré sa prejavujú širokou škálou symptómov od miernych gastrointestinálnych ťažkostí až po závažné infekcie vyžadujúce hospitalizáciu.
Pozrime sa na najčastejšie choroby, ktoré môžu pokaziť letnú dovolenku:
Salmonelóza
Salmonelóza je bakteriálna infekcia, ktorá je veľmi odolná voči vonkajšiemu prostrediu. Ak má dostatok vlhkosti, primeranú teplotu a pH, ľahko sa v potravinách množí. Naopak, rýchlo ju zničí kyslé prostredie, pasterizačný proces a bežné dezinfekčné prostriedky.
Hlavným zdrojom nákazy sú potraviny pochádzajúce z infikovaných zvierat. Zdrojom však môžu byť aj infikované hlodavce, vtáky a plazy.
Toto ochorenie je často spájané s nedostatočne tepelne upraveným mäsom, vajcami a mliečnymi výrobkami, vrátane zmrzliny. Známe sú aj prípady, kedy bola touto baktériou infikovaná napr. šupka melónu a pod.
Inkubačná doba salmonelózy je 6 až 48 hodín.
Hlavnými príznakmi sú nevoľnosť, bolesti hlavy, horúčka, opakované zvracanie a hnačka, ktoré často vedú k odvodneniu organizmu. Aj z tohto dôvodu sa jedná o veľmi nebezpečné ochorenie pre deti, starších jedincov a inak oslabených jedincov.
Kampylobakterióza
Kampylobakterióza je infekcia spôsobená baktériami rodu Campylobacter, ktorá je značne citlivá voči suchu a vyšším teplotám, zato na chladenej a mrazenej hydine môže prežívať až 3 mesiace.
Zdrojom nákazy bývajú kontaminované potraviny, často nedostatočne tepelne upravené, veľmi často sa jedná napr. o grilované kurčatá, prípadne gyros, vzácne môže byť zdrojom aj kravské mlieko či voda. Sú však známe aj prípady ochorenia po kontakte s domácimi miláčikmi (mačiatkami, šteňatami) aj ďalšími zvieratami.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)